Opioid-næsespray sælges nu uden recept i Sverige: Ønsker samme tiltag i Danmark

Mathias Madsen

25 uger siden

|

28/07/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En organisation kæmper for at gøre køb af næsesprayen Naloxon receptfri i Danmark, ligesom det nu er i Sverige.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Næsesprayen Naloxon har længe kunne købes i både Danmark og Sverige, men indtil for nyligt har det krævet en recept fra lægen. Det er nemlig ikke nogen helt almindelig næsespray.

Naloxon er en næsespray, som fungerer som en slags modgift mod opioidoverdoser - dvs. overdoser af for eksempel heroin - og selvom den altså kan redde liv, så kræver den en recept, men det bliver nu lavet om i Sverige.

Det skriver svenske Aftonbladet.

Ifølge det svenske medie har det fra midten af denne måned været muligt at købe næsesprayen uden recept, og det er ifølge Jennie Gejel, der er formand for Brukarföreningen (red. The Swedish Drug Users Union) i Stockholm, et "stort skridt på vejen."

Før ændringen var det kun misbrugere, som var i risiko for at få en overdosis, der kunne købe den livsreddende næsespray, men nu håber Gejel, at ændringen vil få for eksempel pårørende til misbrugere til at købe næsesprayen og have den på sig.

"Alt, hvad der gør det mindre kompliceret at få Naloxon, er godt. Nu kan selv pårørende købe Naloxon, og det kan redde liv," lyder det fra formanden.

Receptpligtig i Danmark

Gejel er altså ikke i tvivl om, at ændringen kommer til at redde liv i Sverige, men i Danmark kræver køb af Naloxon fortsat en recept, hvilket organisationen Antidote Danmark kritiserer.

Danmarks tre retsmedicinske institutter vurderede nemlig for nyligt ifølge TV2, at opioidstoffer er de farligste stoffer i Danmark, og Antidote Danmark håber derfor på, at kravet om recept for køb af Naloxon fjernes i Danmark, ligesom man har gjort i Sverige.

Naloxon virker som modgift mod overdoser af for eksempel fentanyl, heroin og tramadol.

Særligt antallet af unge, der får en opioidoverdose, er eksploderet de seneste par år, og ifølge DR steg antallet af unge mellem 16 og 25 år, der blev indlagt med opioidforgiftning således med hele 23 procent fra 2021 til 2022.

I 2022 blev 210 unge mellem 16 og 25 år indlagt på grund af en opioidoverdose.