Offentlige ledere griner hele vejen til banken: Belønner sig selv med bonusser, mens de ansatte rammes af besparelser

Lars Bjørknæs

444 uger siden

|

15/06/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

- Danmark er et af verdens mest lige samfund. Men uligheden er stigende, hvilket endda kendes fra de kommunale arbejdspladser.

- Vi taler ikke om en stigning fra det ene år til det andet, men tendensen er, at uligheden stiger, og det tog rigtig fart i starten af nullerne.

Sådan lød det fra Lars Andersen, direktør i Arbejdernes Erhvervsråd, da han overfor Politiken i 2015 kunne berette, at de rige ville blive rigere – og de fattige fattigere.

Samtidig slog direktøren for den socialdemokratiske tænketank til lyd for, at fokusen på lighed i det danske samfund skulle blive endnu større.

Uligheden er ikke kun stigende i forhold til dem på og udenfor arbejdsmarkedet, men også på selv politisk styrede arbejdspladser.

Det viser en gennemgang af lønningerne indenfor det offentlige, som Folkets.dk har foretaget på baggrund af blandt andet aktindsigter indhentet fra landets kommuner.

Undersøgelsen viser eksempelvis, at nogle medarbejdergrupper kan opnå store gevinster, hvis de underskriver åremålskontrakter. Bliver de forlænget, udbetales ofte en stor bonus, selvom medarbejderen fortsætter i samme job til samme løn.

Scorede 500.000 kroner på at fortsætte i topjob
Det var eksempelvis tilfældet for Direktøren for Børn og Unge i Varde Kommune, som ifølge de udleverede aktindsigter tjente lige under 2.000.000 kroner i 2015.

Heraf var de 551.332,80 kroner en bonus, som blev udbetalt i forbindelse med forlængelse af en åremålskontrakt.

Langt mindre bonusser var der dette år til lavere placerede medarbejdere i Varde Kommune, hvis det da overhovedet kom på tale.

Eksempelvis modtog en jobcenterchef 6.000 kroner, hvilket også blev udbetalt til en række afdelings- og teamledere.

Analyserne foretaget af Folkets.dk viser samtidig, at udbetalingerne af bonusser, der også omtales som engangsvederlag og lokalaftaler, skaber store lønforskelle blandt medarbejderne i Folkeskolen. Det via faste og store engangsvederlag til skolelederne, hvilket eksempelvis skete i 2015 i Kerteminde Kommune.

Her modtog en skoleleder 40.000 kroner, hvilket var den fynske kommunes næststørste udbetaling dette år.

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: