Om et halvt år vil en del af de danskere, der går ledige lige nu, have haft første arbejdsdag på deres nye job. Det mener i hvert fald flertallet af Ritzaus økonomiske panel, som tror på, at ledigheden er lavere om seks måneder end nu.
32 ud af 39 deltagere i panelet tror på lavere ledighed om et halvt år. Det svarer til et flertal på 82 procent. De sidste syv økonomer i panelet tror på uændret ledighed.
- Vi er kommet ind i en periode, hvor væksten er taget til, uden at man dog ligefrem kan kalde det en højkonjunktur, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Vi ser endda også stigende beskæftigelse - måske endda lidt tidligere end forventet. Det er det, der trækker en lavere ledighed, tilføjer Lars Andersen.
Det er mere travlhed i de danske virksomheder, der skal være med til at skaffe flere ledige i arbejde.
84 procent af panelet - svarende til 31 økonomer - tror på flere ordrer til danske virksomheder om et halvt år. Den stigende efterspørgsel kommer både fra udlandet og hjemme fra, vurderer cheføkonom i Dansk Industri Klaus Rasmussen.
- Der er udsigten til vækst i vores eksport især til Europa, og der er udsigt til vækst i det danske forbrug. Der er positive meldinger fra danske forbrugere om, at de vil bruge nogle flere penge, i hvert fald når man kigger på forbrugerforventningerne, siger Klaus Rasmussen.
Fem af panelets økonomer er dog mere afdæmpede i deres forventninger og regner med uændret ordreindgang.
Danskernes tillid til økonomien har ikke været bedre siden januar 2007, viste indikatoren for forbrugertillid fra Danmarks Statistik for nylig. Forbrugernes tillid slog dog ikke igennem i butikkernes kasseapparater i juni, hvor detailsalget faldt 0,6 procent.
Men Klaus Rasmussen er ikke bekymret, selvom han erkender, at de seneste forbrugertal ikke har været prangende.
- Der er ikke det samme blæs på det private forbrug, som der er på forbrugertilliden. Det betyder, at vi ikke er kommet ind i en decideret højkonjunktur, men vi er ude af krisen og begynder at få mere vækst, tilføjer cheføkonomen fra DI.
63 procent - eller 24 af økonomerne - vurderer, at den økonomiske vækst i Danmark er højere om et halvt år end i dag, mens 34 procent - 13 - tror på uændret vækst.
Ritzaus økonomiske panel består af økonomer fra universitetsverdenen, finanssektoren og interesseorganisationer.
/ritzau/