De 19 eurolandes finansministre blev fredag aften enige om en skitse til en fire måneders forlængelse af lån til Grækenland, og noget tyder på, at den græske regering er ved at blive vækket fra sin lullende drømmesøvn.
Det vurderer Ulrik Bie, der er cheføkonom i Nykredit.
- Den græske regering har levet i en fantasiverden, men med den her aftale er regeringen blevet ramt af en dosis virkelighed, siger han til Ritzau.
Det hører med til aftalen, at den græske regering på mandag på skrift i detaljer skal beskrive de politiske indgreb, den planlægger at gennemføre i den resterende del af låneperioden.
Det skal ske for at give de øvrige 18 eurolande en skriftlig garanti for, at Grækenland vil leve op til sin del af aftalen, hvor lånene bliver udbetalt på betingelse af, at regeringen gennemfører konkrete besparelser og reformer.
Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, forventer ligesom sin kollega i Nykredit, at den græske premierminister, Alexis Tsipras, vil få svært ved at se vælgerne i øjnene efter fredagens aftale.
- Grækerne fik ikke det, de kom efter og set med græske øjne, er det naturligvis en dårlig ting. Måske kan det vise sig, at det nye regeringsparti, Syriza, i løbet af kort tid kan komme i mindretal, siger Jacob Graven.
- Det bliver en hurdle for regeringen at overbevise grækerne om, at dette er en god aftale.
Både Ulrik Bie og Jacob Graven påpeger derimod, at aftalen er fornuftig set med europæiske og tyske øjne.
Grækerne skylder i alt 76 milliarder euro i skat, hvoraf regeringen regner med, at højst ni milliarder euro kan inddrives.
- Af græsk erfaring er ni milliarder euro ekstremt højt sat. Der er bare ingen tradition i Grækenland for at betale skat. Men man er nødt til at få nogle penge i statskassen, og det er ikke ligefrem noget, man bliver populær på i Grækenland, siger Ulrik Bie.
/ritzau/