Danskerne drømmer om at bruge flere penge nu, end de gjorde for at år siden. Og det på trods af, at det blot er hver femte dansker, der har flere penge mellem hænderne nu end for et år siden, viser en undersøgelse, som TNS Gallup har gennemført for Nordea.
- Lige efter finanskrisen var mindsettet, at der var mådehold for os alle. Men spørgsmålet er, hvor lang tid man kan holde sine drømme på standby. Meget tyder på, at forbrugerne er ved at skifte deres indstilling, siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.
Undersøgelsen viser, at forbrugsdrømmene er vokset markant siden eftersommeren. Hvor 43 procent i august drømte om ferie og forlængede weekendture, så er det tal vokset til 52 procent nu.
- Det, som vi rigtigt drømmer om, er oplevelser, rejser, komme lidt mere ud på café og til koncert og blive luftet lidt. Noget, hvor vi kommer ud og bliver forkælet. Tidsånden er under forandring, vi er en smule mere modige nu og tør bruge penge, siger hun.
Under krisen har danskerne sparet op og betalt af på gæld. Mange familier har penge klar i banken, og forbrugerøkonomen er ikke i tvivl om, at der er et stort potentiale for forbrug.
- Der skal to ting til, før vi begynder at bruge mere: Det skal komme fra dig selv. Men der skal også komme noget udefra. Den ene betingelse er opfyldt - vi er begyndt at drømme om at bruge flere penge, siger Ann Lehmann Erichsen.
- Og betingelse nummer to er også på vej til at blive opfyldt med lysere tider på arbejdsmarkedet. Måske kommer der også lidt flere penge til folk i forbindelse med de overenskomster, der forhandles lige nu, siger hun.
Det er vigtigt at få gang i forbrugernes lyst til at spendere penge, fordi det vil sætte gang i væksten i samfundet. Holder forbrugerne på pengene, kommer der færre moms- og skattekroner ind, forretningerne får ikke solgt deres varer, må dreje nøglen om og fyre.
- Bruger vi derimod penge, kommer pengene ud at arbejde, og der kommer gang i økonomien igen. Jo flere penge, der er i systemet, jo flere aktiviteter, siger Ann Lehmann Erichsen.
/ritzau/