Obama vil støtte Østeuropa med en milliard dollar

admin

10 år siden

|

03/06/2014

Dagens topnyheder

USA's præsident, Barack Obama, landede tirsdag i Polen, hvor han ved sin ankomst erklærede, at USA's forpligtelser over for Østeuropa under krisen i Ukraine er "ukrænkelige."

Den amerikanske leder lægger op til, at Washington støtter sikkerheden i Østeuropa med en milliard dollar (omkring 5,5 milliard kroner) til flere amerikanske soldater og rokeringer af flådeenheder og fly til "nye allierede" i Østeuropa.

Udspillet fra Obama skal godkendes i Kongressen.

- Vores forpligtelser over for Polens sikkerhed ligesom sikkerheden for vores allierede i det centrale og østlige Europa er en hjørnesten i vores egen sikkerhed, og de er ukrænkelige, siger Obama.

Den amerikanske præsident indleder i Warszawa en rundrejse, der også omfatter stop i Belgien ved G7-topmødet og i Frankrig, hvor han skal mødes med præsident François Hollande og deltage i ceremonierne på 70-års-dagen for D-dagen i Normandiet 6. juni.

G7 består af verdens syv førende industrinationer - USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien. G7 har ellers de senere år været forvandlet til G8, fordi Rusland også plejer at deltage i møderne.

Men på grund af Ruslands fremfærd i Ukraine har de syv lande boykottet og dermed fået aflyst et planlagt G8-topmøde i Sotji og i stedet lavet det om til et G7-møde i Bruxelles.

Obama, der talte i en hangar i lufthavnen i den polske hovedstad, understreger, at USA og Nato allierede har øget støtten til Polens sikkerhed under Ukraine-krisen, og han bebuder nu flere ressourcer til østeuropæerne.

Obama er i Polen 25 år efter, at der blev afholdt et valg, hvor polakkerne for første gang frit kunne besætte en række af pladserne i parlamentet.

Valget kom, efter at den frie fagbevægelse Solidaritet i årevis havde kæmpet mod det kommunistiske regime, og valget var Polens første skridt mod demokrati.

Nogle måneder senere fulgte den øvrige del af østblokken med, og i efteråret 1989 faldt Berlinmuren og kommunismen.

/ritzau/AFP