Nyt pensionsudspil vil sikre mere økonomisk lighed: Sådan vil de 8 punkter påvirke din pengepung

Emil Martesen

2 timer siden

|

05/11/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et nyt pensionsudspil vil sikre mere økonomisk lighed.

Dagens topnyheder

Prisstigninger og øget økonomisk usikkerhed har i de senere år fået mange danskere, både lønmodtagere og pensionister, til at frygte for deres fremtidige pensionsliv.

Bekymringerne bunder blandt andet i, at mulighederne for en værdig tilbagetrækning varierer betydeligt afhængigt af arbejdslivets slid og belastning.

Netop det uensartede arbejdsmarked får nu Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) til at komme med et nyt pensionsudspil, der har til formål at skabe større tryghed og retfærdighed i pensionssystemet.

Ifølge FH er utrygheden især udbredt blandt lønmodtagere, der tvivler på, om de kan holde til at arbejde frem til den officielle pensionsalder:

"Vi ved, at næsten 4 ud af 5 lønmodtagere under 50 år er bekymrede for, om de kan holde frem til pensionsalderen. Det skaber utryghed. Derfor ønsker vi at tage toppen af stigningen. Med vores model vil personer i 30’erne kunne gå på pension op til to år tidligere, end der er lagt op til i dag", lyder det fra FH-formand Morten Skov Christiansen ifølge Faglig Seniorer.

Han sætter to streger under, at behovet for at skabe et arbejdsmarked, hvor lønmodtagerne kan trække sig tilbage i tide, hvis kroppen ikke længere kan klare arbejdet er i fokus.

Udspillet fra FH foreslår derfor at styrke Arne-pensionen med yderligere et år og øge ydelsen med 3.000 kroner om måneden.

Derudover vil organisationen reducere modregningen af private pensioner.

Målet er et mere socialt retfærdigt pensionssystem, der giver både lønmodtagere og seniorer flere muligheder.

FH peger samtidig på behovet for en langsommere regulering af pensionsalderen, så stigningen ikke presser de yngre generationer unødigt.

Danmarks næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer, hilser udspillet velkomment og ser det som en løsning på den stigende ulighed i pensionslivet:

"Det følger på mange træk de ideer, som Faglige Seniorer har fremlagt", siger Faglige Seniorers landsformand formand Mette Kindberg, der i samme ombæring ikke lægger skjul på, at forslagene er et godt svar i forhold til den stigende ulighed i pensionslivet.

De foreslåede ændringer vil koste 6,3 milliarder kroner i 2030 og skal finansieres af det finanspolitiske råderum.

FH vurderer, at ændringerne kan gennemføres uden at true den økonomiske balance på langt sigt, hvilket ifølge organisationen gør udspillet økonomisk forsvarligt.

Du kan se hovedtrækkende i pensionsudspillet herunder:

  • Flere seniorer skal have mulighed for et sporskifte

  • Arbejdsmiljørådet skal igen opprioriteres for at forebygge fysisk og psykisk nedslidning

  • Seniorpensionen skal bevares som en selvstændig førtidspensionsordning

  • Styrk retten til Tidlig Pension

  • Delpension skal gøres mere tilgængelig

  • Folkepensionsordningen skal stige mindre

  • Seniorpræmien skal udvides så den kommer flere seniorer til gavn

  • Bedre vilkår for seniorer på arbejdsmarkedet