Nyt EU-udspil vil gøre øko-varer mere troværdige

admin

|

25/03/2014

Dagens topnyheder

Der er brug for en opdatering af EU's eksisterende økologiregler, så økologiske produkter på markedet bliver mere troværdige, mener EU-Kommissionen.

Landbrugskommissær Dacian Ciolos er tirsdag kommet med et nyt udspil, som blandt andet vil imødekomme forbrugernes krav til miljøvenlige økologiske varer.

- Fremtiden for den økologiske sektor i EU afhænger af kvaliteten og integriteten af de produkter, der er solgt under EU's øko-mærke. EU-Kommissionen vil have flere og bedre økologiske landbrug, siger EU's landbrugskommissær.

Mens markedet for økologiske produkter i EU er firdoblet over de sidste 10 år, og økologisk landbrug i EU forventes at udvikle sig i takt med det stigende marked, så er EU's økologiske landbrugsareal kun vokset til det dobbelte.

Forslaget fra kommissionen fokuserer på, at det skal være nemmere for flere landbrug at blive økologiske, samtidig med at forbrugertilliden bevares.

- Forbrugerne vil have bedre garantier for økologiske varer, som er produceret og solgt i EU, og landmændene, producenterne og detailhandlerne vil have adgang til et større marked både i og uden for EU, siger Ciolos.

Med udspillet skal det blive nemmere for mindre landbrug at blive økologiske ved at give dem muligheden for at blive certificeret som en gruppe, da det er dyrt for de små landmænd at søge om individuelle certifikater.

Ifølge kommissionen skal reglerne harmoniseres ved at fjerne en del undtagelser fra de nuværende regler, som hidtil ellers har gjort det mere fleksibelt at producere økologiske varer.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har sagt til nyhedssiden Altinget, at det handler om en balancegang. Forbrugertilliden skal bevares, samtidig med at Danmark har en ambition om at få mere økologi så hurtigt som muligt.

Ifølge ministerens pressesekretær vil han vente med at gå længere ned i detaljerne om enkelte undtagelser, til han har fået sat sig bedre ind i kommissionens lange udspil.

Forslaget skal nu igennem EU-Parlamentet og EU's medlemslande, før det kan blive til egentlig lov.

/ritzau/