Nyt DR-samarbejde møder kritik: Nu forklarer de

Emil Martesen

17 uger siden

|

06/06/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Nu forklarer de.

Dagens topnyheder

På Grundlovsdag blev der afholdt en festlig fejring ved DR Byen. Et arrangementet, det er blevet arrangeret i fællesskab af DR, men ikke kun på deres regning.

Og det falder ikke på et tørt sted.

Samarbejdet kan nemlig umiddelbart virke usædvanligt i et demokrati som det danske.

Men den køber DR ikke.

Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef i DR Kultur, Debat og Musik, lægger ikke skjul på, at det er derfor vi på Grundlovsdag slår pjalterne samme for at markere denne store festdag:

"DR og Folketinget er begge institutioner, der medvirker til at styrke og udbrede demokratiet. Derfor har vi netop på Grundlovsdag slået pjalterne sammen for at markere denne store festdag", lyder det fra ham i et skriftligt citat til Ekstra Bladet.

Arrangementet, som inkluderede sang, underholdning, taler og kagebord, blev finansieret af både DR og Folketinget.

En aktindsigt i samarbejdet om Grundlovsfesten, som Ekstra Bladet har fået, viser, at DR stod for idéen og kontaktede blandt andet Folketinget og Amager Vest Lokaludvalg for at samarbejde om festen.

Omkostningerne til arrangementet løb op i 600.000 kroner, hvoraf Folketinget bidrog med halvdelen.

Udgiftsdelingen har vakt undren hos Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, der mener, at DR burde finansiere fejringen selv:

"Danmarks Radio har en kæmpestor pengetank, så det undrer mig da, at de ikke kan finansiere en grundlovsfejring selv. Jeg skulle mene, at det er en ret central del af public service-forpligtelsen. I min bog burde Danmarks Radio gennemføre den slags ting, uden at Folketinget skal give dem støtte", lyder det fra ham ifølge Ekstra Bladet.

DR har dog forsikret, at armslængdeprincippet er overholdt, og at det redaktionelle ansvar for alt medieindhold udelukkende ligger hos DR. Til trods for kritikken, har arrangementet haft stor tilslutning, og ifølge redaktionschefen i DR Kultur, Debat og Musik har mange mennesker deltaget i festlighederne.