Med et fokus på nedbringe madspild på restauranter og i dagligvarebutikker vil to nye koncepter gøre det billigere for de danske forbrugere at købe take away og dagligvarer.
Hvert år smides der mere end 700.000 tons mad ud i Danmark, hvilket koster danskerne over 11 milliarder kroner om året inklusiv moms og afgifter.
Nu forsøger et par nye initiativer at forhindre noget af maden i at havne i skraldespanden.
For få uger siden startede projektet Too Good To Go, og siden da har cirka 100 restauranter over hele landet indgået et samarbejde med hjemmesiden, der sikrer forbrugerne måltider til småpenge ved at købe den mad, der ville være gået til spilde og endt i sorte affaldssække.
- Hvorfor kyle mad i skraldespanden, når den ikke fejler noget og sagtens kan spises, lyder det spørgende fra Stian Haanes Olesen til Dagens.dk.
Han er medstifter af projektet, der for halvanden måned siden gik i luften med lanceringen af hjemmesiden www.toogoodtogo.dk, hvor man kan bestille take away fra de spisesteder, der typisk serverer buffet og running sushi, og hvor man kan købe og afhente aftenmåltiderne med store besparelser omkring lukketid.
- Konceptet virker i praksis, da vi på tre uger har formidlet 3,5 tons mad videre til brugerne af vores hjemmeside, siger Stian Haanes Olesen.
Den 28-årige forretningsmand tror så meget på projektet, at han sammen med tre venner har sagt jobbet op for at hellige sig det nye forretningskoncept, der giver samarbejdsrestauranterne mulighed for at mindske deres økonomiske tab ved at tjene småpenge på det mad, der tidligere var røget direkte i skraldespanden.
Læs også: Supermarked tilbyder kødpakker til singler fra og med denne uge
Et andet tiltag, der skal mindste madspild, er et nyt supermarked udelukkende med varer, som ikke kan sælges i de eksisterende og 'normale' dagligvarebutikker.
Bag projektet, der har fået navnet WeFood, står Folkekirkens Nødhjælp, der satser på snart at kunne slå dørene op til Nordens første dagligvarebutik med såkaldt overskudsmad.
- I butikken vil man finde varer, der intet fejler. Det kan være cornflakes, hvor emballagen er blevet beskadiget og varer, der er forkert mærkede eller nærmer sig sidste holdbarhedsdato, siger Selina Juul.
Hun er som stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad med i det rådgiverpanel, der er med til at få stablet butikken på benene, og som skal drives af frivillige.
Butikken med overskudsmad kommer nok til at ligge på enten Amager eller Nørrebro i København.
Ifølge Folkekirkens Nødhjælp vil varerne i butikken blive solgt cirka 50-70 billigere end i almindelige supermarkeder, og overskuddet vil gå til at bekæmpe sult i verdens fattigste lande.
- Det er vigtigt med et socialt supermarked med overskudsmad, men det er jo en slags symptombehandling, for grundlæggende skal vi arbejde hen imod ikke at genere så meget madspild, siger Selina Juul.
Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: