Hvis et besøg i tandlægestolen ender med en mistanke om kræft i munden, har patienten i tandlægestolen indtil nu selv skullet betale for, at tandlægen foretager en biopsi.
Men den regning slipper patienterne for med en ny overenskomstaftale, der blev indgået natten til fredag mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner.
- Det er rigtig positivt, at vi fandt en løsning på det, så potentielle kræftpatienter hurtigt kan få en afklaring. Det svarer jo godt til, at vi også i det øvrige sundhedsvæsen kæmper for hurtige forløb for kræftsyge, siger formanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Anders Kühnau.
Repræsentanter for tandlægerne og regionerne har forhandlet siden foråret 2013 om aftalen, der lægger retningslinjerne for tandlægernes arbejdsvilkår. Resultatet er ansvarligt og sikrer patienterne bedre behandling, mener Anders Kühnau.
- Det har ikke været nemt, for udgangspunktet var nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, som samtidig skulle understøtte en større besparelse på området.
- De knaster har vi nu fået håndteret, der er kommet nye vigtige behandlingsmuligheder for patienterne, og den økonomiske ramme er på plads, skriver Anders Kühnau i en mail til Ritzau.
Aftalen mellem tandlægerne og regionerne fastsætter rammerne for den almene voksentandpleje de næste tre år.
Tandlægeforeningen er enig i, at forhandlingerne blev sværere af, at regeringen skar i tilskuddet til voksentandpleje i forbindelse med finansloven for 2013.
Sundhedsstyrelsen ændrede i sommeren 2013 retningslinjerne for tandlægebesøg for voksne, så der kun kan opnås tilskud fra det offentlige til én tandrensning om året mod tidligere to tandlægebesøg om året.
- Set i det lys er det positivt, at det overhovedet er lykkedes os at blive enige om en overenskomst, siger Tandlægeforeningens forhandlingsleder, Søren Bach-Petersen, i en pressemeddelelse.
Ifølge Tandlægeforeningen registreres i omegnen af 350 nye tilfælde af kræft i mundhulen om året.
Aftalen om en ny overenskomst mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner skal nu forelægges tandlægernes klinikejerudvalg, som skal tage stilling til, om den skal sendes til urafstemning.
/ritzau/