Ny pensionist-tendens giver kæmpe skattegevinst: Drejer sig om 500 millioner kroner

Emil Martesen

5 uger siden

|

11/11/2024
Nyheder
Foto: aof3061/Shutterstock
Foto: aof3061/Shutterstock
Det drejer sig om 500 millioner kroner.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når tiden på arbejdsmarkedet lakker mod enden, så ser en lang række danskere frem mod deres pension som en tid til afslapning og frihed.

Men en ny tendens viser, at flere vælger at blive på arbejdsmarkedet og trække sig gradvist.

En undersøgelse fra PFA Pension og Wilke viser, at 69 procent af danskerne foretrækker en mere flydende overgang frem for den klassiske, hvor arbejdet stopper brat.

Faktisk er det kun 18 procent, der tilkendegiver et ønske om at gå direkte fra fuldtidsarbejde til fuld pension.

Det skriver Ekstra Bladet.

Velfærds- og seniorchef hos PFA, Jesper Brask Fischer, lægger ikke skjul på, at han bemærker udviklingen og ser det som en markant tendens:

"Der er en klar tendens i gang, hvor danskerne i højere grad dropper den traditionelle tænd/sluk-knap og i stedet langsomt skruer ned for arbejdslivet og på den måde mod udskyder pensioneringen", lyder det fra ham.

Han sætter i samme ombæring to streger under, at pensionssystemet i højere grad må tilpasses individuelle behov, hvor folk stopper, når det passer dem.

Efter folkepensionsalderen

Særligt efter folkepensionsalderen vælger flere at blive på arbejdsmarkedet.

Næsten halvdelen af de adspurgte i PFA’s undersøgelse forventer at arbejde videre på enten fuld- eller deltid.

En beregning viser desuden, at hvis flere seniorer bliver to år ekstra på arbejdsmarkedet, vil det give 13.835 ekstra fuldtidsstillinger, som vil tilføre op mod 500 millioner kroner i skatteindtægter.

Jesper Brask Fischer ser det som en stor gevinst for samfundet:

"Vi mangler hænder på arbejdsmarkedet. Det er en demografisk udfordring, som seniorerne helt oplagt skal være med til at løse. Faktisk er spørgsmålet om seniorernes arbejdskraft win-win-win. Seniorerne vil gerne arbejde, virksomhederne mangler arbejdskraft, og så er det rigtig godt for samfundsøkonomien".

For at tiltrække flere seniorer til at blive på arbejdsmarkedet er der behov for fleksibilitet.

PFA’s undersøgelse viser, at 57 procent peger på fleksible arbejdsforhold og kortere arbejdstid som de vigtigste incitamenter.

Jesper Brask Fischer påpeger her, at dialogen om seniorers muligheder på arbejdspladserne er afgørende.

Han fremhæver, at det er nødvendigt at skabe et rum for nye karrieremuligheder og sikre en god overgang til livet som pensionist, så Danmark kan få størst mulig glæde af erfarne hænder.