Mængden af mad, der ryger direkte i skraldespanden, er alarmerende høj, og det giver i den grad anledning til panderynker hos både virksomheder og forkæmpere for mindre madspild.
Hvert år går knap 900.000 tons mad tabt i Danmark, viser de nyeste tal fra Miljøstyrelsen.
Mængden er så markant, at flere aktører nu slår pjalterne sammen for at gøre en forskel med et helt nyt iniativ.
Det nye initiativ ’Klub 12.3’ skal med fødevareminister Jacob Jensens ord 'halvere madspildet inden 2030' og involverer ti af landets største fødevarevirksomheder.
Det skriver TV 2.
Fødevareministeren lægger ikke skjul på behovet for handling:
"Vi har en stor udfordring med madspild. Og fødevareindustrien står for over halvdelen af madspildet. Derfor er jeg også glad for, at vi kan lancere madspildsklubben", lyder det fra ham i et skriftligt citat til mediet.
Ifølge planen skal de ti virksomheder hver især få yderligere 20 partnere med i indsatsen, hvilket betyder, at op mod 200 virksomheder kan blive aktive deltagere i madspildsbekæmpelsen.
Valgt at takke ja
Dagrofa driver flere dagligvarekæder, og er blandt de virksomheder, der deltager.
Koncernchef Tomas Pietrangeli fortæller, at Dagrofa længe har ønsket at styrke deres bæredygtige indsats:
"Vi valgte at takke ja til invitationen, fordi vi længe har gået og både analyseret og diskuteret, hvor det er, vi kan gøre den største forskel bæredygtighedsmæssigt", fortæller han til TV 2 Kosmopol.
Der er for alvor lagt i kakkelovnen til en spændende tid frem mod 2030.
Her skal madspildet angiveligt være halveret.