Ny beregning: Afskaffelse af betalt frokostpause skaber 46.000 nye jobs

Kasper Rasmussen

375 uger siden

|

06/11/2017
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De private virksomheders arbejdsgiverforening opfordrer til, at det offentlige dropper den betalte frokostpause, så der kan frigøres medarbejdere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I dag har statsansatte ret til en betalt frokostpause.

Men hvis politibetjente, skolelærer, sygeplejersker og andre statsansatte selv betaler for deres frokost, vil det kunne frigøre 46.000 offentlige stillinger, viser nye beregninger af den uafhængige økonomiske modelgruppe Dream, og bestilt af Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Det skriver Politiken.

Dream regner med, at de 46.000 offentligt ansatte ikke fortsætter i det offentlige, men gradvist flytter over i private virksomheder.

- I den offentlige sektor arbejder man mindre end i den private sektor. Det er den betalte frokostpause den væsentligste årsag til, men der er for eksempel også længere barsel og i det hele taget flere frihedsrettigheder. Det er noget, som man har aftalt sig til, så sådan er det, siger viceadministrerende direktør Pernille Knudsen fra DA.

Ifølge hende har under 10 procent af de ansatte i private virksomheder betalt frokostpause.

Pernille Knudsen mener, at i og med, at der er hårdt brug for medarbejdere i den private sektor nu og i de nærmeste år, så er det oplagt at se på den betalte frokost

For nyligt varslede moderniseringsstyrelsen, at de statsligt ansatte kan miste deres betalte frokostpause i forbindelse med overenskomstforhandlingerne til foråret, fordi frokosten bliver betegnet som et personalegode.

Formand for fagforeningen FOA, Dennis Kristensen, betegner beregningerne som et stykke skrivebordarbejde på baggrund af en alliance mellem 'McKinsey-drengene' i Modernisteringsstyrelsen og 'regnedrengene i DA'.

Ifølge ham vil en afskaffelse af betalt frokost kunne betyde det modsatte - nemlig et større behov for flere offentligt ansatte og ikke færre.

- Når vi holder frokost, så indgår vi i et beredskab. Hvis der kommer et nødopkald fra en ældre beboer på plejehjemmet, så skal vi afbryde frokostpausen og træde til. Hvis man selv betaler frokostpausen, så må man gå fra arbejdspladsen og gå i Netto for eksempel og står altså ikke til rådighed i nødsituationer. Derfor skal der opbygges et beredskab, som givet vil kræve flere ansatte, siger Dennis Kristensen til Politiken.

Hvis den betalte frokostpause bliver fjernet, skal de statsansatte arbejde 2,5 timer mere om ugen.

Dansk minister vil have unge i arbejde: Nu skal 13-årige kunne sælge burgere på McDonald’s