Nu får TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane' konsekvenser: Om 4 uger kan det være helt anderledes

Emil Martesen

6 dage siden

|

10/09/2024
Nyheder
Foto: TV 2
Nu får TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane' konsekvenser.

Dagens topnyheder

Flere millioner danskere har set dokumentarserien 'Den sorte svane', der har rullet over skærmen på TV 2. Den er desuden også tilgængelig på streamingtjenesten TV 2 Play, hvor flere seere så alle afsnit i et hug.

Det har chokeret mange at se, hvordan underverdenen tilsyneladende samarbejder med alt fra advokater til tilsyneladende lovlydige rigmænd.

Den noget så omdiskuterede dokumentar har også sat gang i noget af et efterspil.

Et efterspil som i den grad får panderynkerne frem hos danskerne.

Den populære dokumentarserie har allerede haft konsekvenser for flere af de involverede, men nu lader det til, at det ikke kun er de involverede som tager del i konsekvenserne.

Justitsministeren har nemlig sendt et lovforslag i høring, som skal forpligte advokater til at stille nødvendige oplysninger til rådighed for pengeinstitutter om klienter, der har penge stående på samleklientkonti.

De såkaldte samleklientkonti, hvor advokater kan have penge stående fra flere klienter samtidig, medfører risiko for misbrug og hvidvask.

Det skyldes bl.a., at advokaternes tavshedspligt i visse situationer har givet udfordringer for advokaterne i forhold til at stille oplysninger om deres klienters identitet til rådighed for pengeinstitutterne.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Netop det blev i den grad skildret i tv-dokumentaren ’Den sorte svane’, hvor en advokat kunne hjælpe kriminelle med at begå ulovlige aktiviteter gennem netop en samleklientkonto.

Lovforslaget falder også på et tørt sted for Justitsminister, Peter Hummelgaard, der ikke lægger skjul på, at det vil gøre det lettere for bankerne at lave effektiv hvidvaskkontrol af advokaternes samleklientkonti:

"Jeg blev som rigtig mange andre dybt forarget over at se, hvordan personer fra samfundets elite og voldsparate kriminelle så ud til at hjælpe hinanden med at svindle og bedrage vores fælleskasse i dokumentaren ’Den sorte svane’. Det er dybt forkasteligt, men desværre ikke overraskende at se, hvordan blandt andet advokaters samleklientkonti blev udnyttet. Med det nye lovforslag vil vi fra regeringens side gøre det lettere for bankerne at lave effektiv hvidvaskkontrol af advokaternes samleklientkonti. Det er afgørende, at bankerne får kendskab til identiteten på de klienter, der har penge stående på samleklientkontiene, så kontiene ikke kan misbruges til f.eks. hvidvask".

Med det nye lovforslag vil regeringen forpligte en advokat til at indhente identitetsoplysninger og relevante data til kontrol af identiteten, f.eks. kopier af dokumenter, på sine klienter, som har penge stående på advokatens samleklientkonto.

Oplysningerne skal herefter stilles til rådighed for advokatens pengeinstitut, hvor samleklientkontoen føres.

Lovforslaget sendes nu i offentlig høring i fire uger, og regeringen forventer på den baggrund, at forslaget kan fremsættes i den kommende folketingssamling.