Pollenkoncentrationer er i øjeblikket rekordhøje, og det giver ubehag hos allergikere over hele landet. Ikke kun i Danmark lider folk med høfeber, det gør de blandt også i England, og det er netop her, at den britiske meteorologiske tejeneste advarer om, at klimaforandringerne kan forlænge og gøre pollensæsonen mere intens.
Antallet af ugentlige besøgende på hjemmesidens side med råd om høfeber er tredoblet de seneste fem uger, ifølge NHS England, med 27.834 besøg i løbet af 24 timer på en søndag - det vil sige et besøg hvert tredje sekund.
“Vi oplever mange dage med høje pollenkoncentrationer, fordi vejret er meget gunstigt for frigivelsen af pollen fra græs,” udtaler Dr. Beverley Adams-Groom, en førende palynolog ved University of Worcester, der leder det britiske pollenvarslingssystem i samarbejde med Met Office.
Adams-Groom udtaler, at pollenkoncentrationerne i år er nogenlunde på gennemsnittet, men tilføjer:
“Problemet for allergikere er ikke så meget mængden af pollen, da ethvert niveau over 50 pollenpartikler pr. kubikmeter luft er problematisk for de fleste, men snarere den konstante sammenhæng af dage med høje niveauer, på grund af det næsten uafbrudte gode vejr i mange regioner siden sæsonen begyndte i slutningen af maj/begyndelsen af juni.” fortæller han.
Hvis det varme vejr fortsætter ind i næste uge, vil græsset hurtigere blive udtømt for pollen, hvilket vil give en vis lindring for allergikere, siger hun.
“Allerede nu ser jeg tegn på, at dette sker, da græsserne hurtigt falder til ro.”
Normalt varer sæsonen for græspollen, som er den primære årsag til allergi, fra midten af maj til juli, mens ukrudtspollensæsonen generelt dækker fra slutningen af juni til september. Met Offices pollenprognose viser, at nogle områder bliver ramt af begge dele.
Forventer at det blive værre
Symptomer på høfeber inkluderer nysen, hoste, en løbende eller tilstoppet næse samt røde, kløende eller vandige øjne. Lidelser som hovedpine, ørepine eller tab af lugtesans kan også forekomme.
Forskere forudser, at den globale opvarmning, som resulterer i hyppigere varme, tørre somre og mildere, vådere vintre, kan ændre pollensæsonens mønstre.
“Der er en voksende videnskabelig enighed om, at klimaforandringer vil påvirke pollensæsonen. Det kan resultere i længere pollensæsoner,” sagde en talsperson fra Met Office.
Der er altså udsigt til, at sæsonen hvor vi pollenallergikere går rundt og nyser, har hævede øjne og føler os sløve, desværre kan komme til at vare endnu længere i fremtiden.