Nu advarer politiet danskerne om ny 'bølge'

Emil Martesen

36 uger siden

|

14/05/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Nu advarer politiet danskerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sommeren nærmer sig, og det betyder, at festivalsæsonen er lige om hjørnet.

Mens flere festivaler allerede er udsolgt, så er der ingen grund til panik, for det er nemlig ikke umuligt at købe billetter af privatpersoner.

For at finde private personer, der er villige til at sælge deres billetter, kan man lave et opslag i en Facebook-gruppe, hvor man efterspørger det, man søger.

Men alting kommer med en pris.

Når der handles på nettet giver det nemlig svindlerne mulighed for at snyde danskerne.

Og nu har politiet advaret om en stigning i svindelnumre rettet mod danskerne, hvor flere og flere mennesker bliver ofre for udspekulerede fupnumre, hvor de bliver franarret personlige oplysninger og penge.

Det har fået politiet til at opfordre borgerne til at være ekstra forsigtige, især når de modtager mistænkelige opkald eller beskeder.

Sådan skriver National enhed for Særlig Kriminalitet i en pressemeddelelse.

Svindlen sker i høj grad i forbindelse med festivalsæsonen i juni, juli og august, og de forurettede, der anmelder billetsvindel, er oftest unge i alderen 20 til 29 år.

”I kølvandet på corona har danskerne i høj grad fået lyst til at tage på festival og til koncert, og det er formentlig en medvirkende årsag til den markante stigning i sager om billetsvindel, vi har set de seneste par år", siger Kresten Munksgaard, der er leder af Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for It-kriminalitet i NSK.

Han peger desuden på, at flere store sportsbegivenheder også har bidraget til udviklingen i antallet af sager om billetsvindel.

”FC Københavns Champions League-kampe i efteråret samt herrelandsholdets EM-kvalifikationskampe har skabt en stor efterspørgsel på billetter. Det øger desværre risikoen for, at man bliver tilbudt falske billetter, når man forsøger at finde en billet til en udsolgt kamp", siger Kresten Munksgaard.

Vær opmærksom på risikoen

Svindlen med falske billetter foregår ofte i forskellige Facebook-grupper, hvor privatpersoner selv kan efterlyse billetter til fx koncerter, festivaler, fodboldkampe. Disse opslag kan tiltrække svindlere, der tilbyder de håbefulde danskere billetter, som siden viser sig at være falske.

”Hvis man vil være helt sikker på ikke at blive afvist ved indgangen til festivalen, koncerten eller fodboldkampen på grund af en falsk billet, skal man kun købe billetter hos de officielle udbydere. Flere af dem tilbyder selv resale-tjenester, hvor man kan købe og videresælge billetter uden risiko for svindel. Vil man gerne med til et udsolgt arrangement – og det er der jo ofte mange, der gerne vil – skal man i hvert fald være opmærksom på risikoen for at blive snydt, hvis man køber billetten af en anden privatperson", siger Kresten Munksgaard.

Gode råd ift. at købe billetter:

  • Benyt billetudbydernes officielle salgskanaler og resale-tjenester – det er den eneste måde at sikre dig mod snyd.

  • Køber du af en anden privatperson, så tjek, om der er sammenhæng i sælgers oplysninger. Bruges der samme navn og billede på tværs af profiler på Facebook, DBA, MobilePay og andre platforme?

  • Undgå at lave offentlige opslag, hvor du efterlyser billetter til en bestemt begivenhed. Det kan tiltrække svindlere.

  • Hvis sælger ikke har MobilePay og du derfor skal overføre til sælgers ven eller familiemedlem, er det tegn på, at sælger vil skjule sin identitet.

  • Tjek sælgers Facebook-profil. Det kan være tegn på en falsk profil, hvis den først er oprettet for nyligt, hvis profilen kun har få venner, eller hvis den mangler profilbillede eller andre vigtige informationer.