Randers Kommune har besluttet at optage et statsligt lån på 290,6 millioner kroner for at håndtere de massive udgifter efter jordskreddet ved jordrensningsselskabet Nordic Waste.
Beslutningen blev truffet på mandagens byrådsmøde, hvor 21 byrådsmedlemmer stemte for og ti imod.
Indenrigsministeriet har givet kommunen dispensation til at optage lånet, som vil være afdragsfrit i op til fem år.
Randers Kommune fik mulighed for at låne op til 375 millioner kroner, men har valgt at begrænse låneoptagelsen til de 290,6 millioner kroner, som dækker kommunens nettoudgifter i 2023 og 2024 i forbindelse med oprydningen efter jordskreddet.
Samlet set har Randers Kommune afholdt udgifter på 484,6 millioner kroner i forbindelse med Nordic Waste-sagen.
Af dette beløb er 192,4 millioner kroner allerede finansieret gennem statslige tilskud, mens de resterende udgifter nu dækkes af det nye lån.
Når den afdragsfri periode udløber, vil lånet blive omlagt til et ordinært lån med en løbetid på 25 år, hvor den årlige ydelse forventes at være 15,5 millioner kroner.
Det skriver Ekstra Bladet
Hvem skal betale?
I kommunens indstilling fremgår det, at lånet betragtes som en midlertidig mellemfinansiering. Randers Kommune ønsker nemlig fortsat at holde fast i princippet om, at det er forureneren, der skal betale for skaderne.
"Låntagningen skal betragtes som midlertidig mellemfinansiering, idet kommunen fortsat forfølger princippet om, at forureneren skal betale," lyder det fra kommunen.
Jordskreddet ved Nordic Waste fandt sted i december 2023 nær landsbyen Ølst syd for Randers.
Kort tid efter skreddet overlod Nordic Waste oprydningsarbejdet til Randers Kommune, og virksomheden indgav hurtigt derefter en konkursbegæring.
I februar 2024 meddelte kommunen, at gravearbejdet på stedet var afsluttet, efter at store mængder forurenet jord var fjernet.
Med den nye låneoptagelse håber Randers Kommune at kunne sikre den nødvendige finansiering, samtidig med at de juridiske muligheder for at kræve erstatning fra de ansvarlige parter fortsat undersøges.