Kursen var ikke noget, som vi gik op i.
Sådan lyder forklaringen fra den nuværende direktør i NeuroSearch, Allan Andersen, som tirsdag forklarer sig i Københavns Byret, hvor både biotech-selskabet og daværende direktør Flemming Pedersen er tiltalt for grov kursmanipulation.
Manipulationen er ifølge anklagemyndigheden sket ved i første omgang kun at fortælle gode nyheder om et nyt lægemiddel og dets virkning på folk med Huntingtons sygdom.
- Vi havde ikke noget motiv til at gøre de her ting, fordi vi ikke har solgt Neurosearch-aktier, og vi skulle heller ikke ud og hente kapital, sagde Allan Andersen, som ved meddelelsen var bestyrelsesmedlem i virksomheden.
De kraftige rystelser hos folk med Huntingtons sygdom kunne ifølge det danske selskab reduceres væsentligt med deres nyudviklede produkt Huntexil.
Selskabet sendte den positive nyhed ud, og i løbet af bare tre dage i begyndelsen af februar 2010 steg kursen fra 85 til 224. Neurosearchs markedsværdi blev forøget fra lidt over to milliarder kroner til mere end det dobbelte, nemlig 5,4 milliarder kroner.
Analysen var dog ikke så klokkeklar, og der var tvivl om lægemidlets reelle effekt. Derfor måtte NeuroSearch sende en korrigeret meddelelse ud et par måneder senere, hvorefter kursen styrtdykkede.
- Hvis jeg havde hørt ordet kursmanipulation, så havde jeg sprunget op. Kursen var ikke noget, vi gik op i, undtagen når vi skulle ud og hente penge, sagde Allan Pedersen på retssagens anden dag.
Både selskabet NeuroSearch og den daværende direktør Flemming Pedersen nægtede sig skyldig på retssagens første dag.
Mens Flemming Pedersen risikerer at skulle i fængsel for grov kursmanipulation, står NeuroSearch til en bøde på mindst 10 millioner kroner, har Bagmandspolitiets chef tidligere udtalt.
Desuden er direktøren anklaget for selv uretmæssigt at have tjent næsten 215.000 kroner på aktiehandel.
Så længe straffesagen verserer, kan selskabet hverken sælges eller fusionere med et andet. Dommen ventes i juli.
/ritzau/