Nato og USA er lettede over afghansk forsoningsaftale

admin

|

21/09/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Efter måneders usikkerhed drager nu både Natos afgående generalsekretær og USA et lettelsens suk over den afghanske aftale om en samlingsregering. Dermed er uroen om de omdiskuterede valgresultater tilendebragt, og en vigtig mulighed for enhed på plads i det kriseplagede land.

- Jeg hilser den underskrevne aftale mellem de to præsidentkandidater, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, om en national samlingsregering i Afghanistan velkommen, siger generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i en erklæring.

Han opfordrer nu til en hurtig underskrift på den aftale, der skal gøre det muligt for den amerikansk ledede alliance at blive i landet efter 2014 for at træne de afghanske styrker.

- Jeg ser frem til den endelige sikkerhedsaftale med USA og Nato så snart som muligt, sådan som begge kandidater lovede det i deres fælles besked til Nato-topmødet i Wales. Det er nøglen til stabilitet og fortsat støtte fra det internationale samfund, siger Fogh Rasmussen.

De to kandidater omfavnede hinanden efter at have skrevet under på aftalen. Den fratrædende præsident Hamid Karzai, to af hans vicepræsidenter, politiske ledere og offentlige personer var også til stede ved ceremonien, som blev sendt direkte på afghansk tv.

I en kort tale ønskede Karzai kandidaterne tillykke med at have underskrevet aftalen, og tilføjede, at han håber, at det vil bane vejen for fremgang og stabilitet i Afghanistan.

- Dette er øjeblikket, som nationen utålmodigt har ventet på. Jeg håber, at mine efterfølgere vil være i stand til at gennemføre det, som jeg ikke kunne i min 13-årige regeringstid, siger Karzai ifølge nyhedsbureauet dpa.

USA's udenrigsminister, John Kerry, som har været mægler i en række samtaler mellem Abdullah og Ghani, hylder de to præsidentkandidater for deres ekstraordinære statsmandsskab ved at skrive under på aftalen om at dele magten.

- De har sikret, at den første fredelige demokratiske overgang i deres lands historie begynder med en national samling, siger Kerry i en erklæring.

/ritzau/