Nationalbanken udfaser flere sedler i 2025: Nu har stor afsløring om nye pengesedler set dagens lys

Emil Martesen

1 time siden

|

24/10/2024
Nyheder
Foto: aof3061/Shutterstock
Foto: aof3061/Shutterstock
Nu har en stor afsløring om de nye pengesedler set dagens lys.

Dagens topnyheder

Inden længe står 2025 for døren, og når kalenderen siger maj 2025, så bliver 1000-kronesedlen samt en række ældre danske pengesedler ugyldige som betalingsmiddel.

Men mens 1000-kronesedlen helt udfases, så er der sedler af andre værdier, der stadig skal være gyldige - bare i ny udgave.

Ældre sedler, udstedt mellem 1944 og 1997, vil blive ugyldige efter maj 2025.

Tre år senere, i 2028, forventes nye sedler at blive klar til at gå i omløb, og nu deler Nationalbanken nyt om netop dem.

Det skriver Avisen.dk.

Danmarks nye pengesedler får et kunstnerisk præg, når illustratorerne Signe Parkins og Thomas Pålsson træder ind i et samarbejde med Nationalbanken om at kreere sedlerne.

De to er udvalgt til at skabe motiverne på de kommende sedler.

Signe Parkins og Thomas Pålsson, som begge har solide kunstneriske baggrunde, skal sammen med Nationalbankens designchef Jeanette Skov Jensen sikre, at de nye sedler både bliver æstetisk tiltalende og teknisk avancerede.

Nationalbanken har fremhævet, at udvælgelsen ikke kun er baseret på de to kunstneres kreative evner, men også deres tekniske kompetencer, som er afgørende for at imødekomme de særlige krav, der stilles til sikkerhedstryk på pengesedler.

De nye sedler vil blandt andet vise portrætter af kendte danskere som H.C. Andersen og Arnarulunnguaq, der deltog i Thuleekspeditionen.

Det færdige design vil blive præsenteret i første halvdel af 2026, og trykkeprocessen varetages af den amerikanske virksomhed Crane Currency, da Nationalbanken ikke længere har sit eget trykkeri.

Sedlerne vil få et sikkerhedsmæssigt løft, der gør dem sværere at forfalske, og det er et centralt element i designet.