Nationalbanken udfaser bestemte danske pengesedler – nogle kan være 20.000 kroner værd

Emil Martesen

2 timer siden

|

28/10/2024
Nyheder
Foto: aof3061/Shutterstock
Foto: aof3061/Shutterstock
Nogle kan være 20.000 kroner værd.

Dagens topnyheder

2024 nærmer sig sin afslutning, og i maj 2025 vil 1000-kronesedlen samt en række ældre danske pengesedler ikke længere være gyldige som betalingsmiddel.

Trods gentagne opfordringer er ældre sedler til en samlet værdi af 2,8 milliarder kroner stadig ikke blevet indleveret.

Kun fem procent af disse gamle sedler er blevet afleveret.

Det viser nye tal fra Nationalbanken ifølge DR.

Fokus på ældre borgere

Nationalbankens hovedkasserer, Niels Kaas, antager, at mange af de gamle sedler befinder sig hos ældre borgere, der måske har gemt dem i lang tid:

"Der er en vis sandsynlighed for, at de ligger inde hos nogle, der var voksne, da sedlerne var på markedet. Desto ældre sedler er, desto ældre er de borgere, der har dem liggende, nok også", siger han.

De sedler, der snart bliver ugyldige, inkluderer blandt andet serierne med Carl Nielsen og H.C. Andersen samt ældre sedler med motiver som egern og firben.

Nationalbanken udfaser i alt fire ældre seddelserier, hvoraf den ældste er fra midten af 1900-tallet.

Opfordring til bedre kommunikation

Flere politiske partier mener, at Nationalbanken bør intensivere informationsindsatsen.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Peter Kofod, er bekymret for, at mange danskere ikke er klar over, at de skal indlevere de gamle sedler, før de mister deres værdi:

"Jeg kan frygte, at der er mange mennesker, der ligger inde med de her sedler, fordi de ikke har opdaget, at det er nu, man skal indlevere dem", siger han ifølge DR.

Kritikken går på, at Nationalbankens nuværende kampagner, som inkluderer e-Boks-meddelelser og opslag på sociale medier, ikke når ud til alle, især ikke de ældre borgere.

Sascha Faxe fra Alternativet foreslår, at budskabet også bør formidles via tv og trykte aviser for at sikre, at alle har mulighed for at blive informeret i tide.

Potentielt større værdi

Hvis du har ældre sedler derhjemme, kan det være en god idé at undersøge deres potentielle værdi, inden du indleverer dem.

Flemming Lyngbeck Hansen, seddelsamler og medlem af Dansk Numismatisk Forening, påpeger, at nogle af de gamle sedler kan være mere værdifulde end deres pålydende værdi:

"Alle sedler fra ombytningsserien helt tilbage fra 1944 bør man beholde", siger han og påpeger, at en 500-kroneseddel fra serien kan koste helt op til 20.000 kroner.