Nationalbanken afslører: Her er de bedste tricks til at spotte falske pengesedler

Emil Martesen

4 uger siden

|

16/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Nationalbanken afslører de bedste tricks til at spotte falske pengesedler.

Dagens topnyheder

Det er ingens næse gået forbi, at 1000-kronesedlerne inden længe - nærmere bestemt den 31. maj 2025 - bliver udfaset.

Dermed risikerer de ikke pludselig at stå med et antal værdiløse strimler papir, der førhen havde svaret til en mindre formue.

Desværre er svindlere også blevet opmærksomme på, at et stigende antal personer benytter sig af 1000-kronesedler til betalinger.

"Vi har fået oplyst fra flere af vores medlemmer, at de har modtaget falske 1000-kronesedler, og det er ikke noget, de har haft fokus på før", sagde Henrik Sedenmark, der er fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv, tidligere i år ifølge Dagligvarehandlen.dk.

I og med, at der er falske pengesedler i omløb, er det godt at være klar over, hvordan man kan fastslå, hvorvidt en pengeseddel er ægte eller ej.

Sådan kender du forskel

I et Facebook-opslag fra 2023 løfter Nationalbanken sløret for, hvad du bør kigge efter, når du skal finde ud af, om en seddel er falsk.

Først og fremmest kaster de lys over, at du skal kigge efter et vandmærke, da et sådant mærke er at finde på samtlige, danske pengesedler:

"Alle sedler har et vandmærke. Et vandmærke er noget, der er skabt i papiret under fremstillingen. Vandmærket kan ses, når man holder sedlen op mod lyset," lyder det første råd.

Derudover har pengesedler også et hologram med 'meget fine streger', som viser flere farver.

"Sedlerne har et hologram. Det er et metallisk element med meget fine streger, som reflekterer lyset i alle regnbuens farver, ikke bare i sort/hvid," skriver Nationalbanken, der fortsætter:

"Sedlerne har et kobbertryk, som er lavet med en helt særlig trykketeknik. Trykket kan mærkes med fingerspidserne."

Til slut bliver det kastet lys over det materiale, de danske sedler er lavet af. De er nemlig lavet af bomuldspapir, som har en række særlige kendetegn:

Sedlerne bliver trykt på bomuldspapir. Det er en papirtype, der er stift, og som har en særlig sprød lyd, når sedlen blafrer i luften. De fleste forfalskninger er lavet på almindeligt papir, og her er det oftest let at mærke forskel.

Du kan læse hele opslaget herunder.