Røgen fra underboens cigaretter siver op gennem gulvbrædderne, og når døren åbnes, kan det lugtes, at ham oppe på tredje sal har flyttet sit askebæger ud i opgangen.
Mens rygning er forbudt på restauranter, i offentlig transport og på mange arbejdspladser, så kan det stadig være svært at undgå passiv rygning hjemme i privaten.
14 procent af beboerne i etageejendomme har inden for de seneste 14 dage været generet af naboernes tobaksrøg, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.
Det er første gang, at der i Danmark er foretaget den type målinger, og ifølge seniorrådgiver Ola Ekholm er det overraskende, at så mange plages af andres røg.
- Det kan skyldes, at der de seneste år har været fokus på rygning og risikoen ved passiv rygning. Havde vi lavet målingen for nogle år siden, så havde den sandsynligvis set anderledes ud, siger Ola Ekholm til Ritzau.
I Lejernes Landsorganisation (LLO) bekræfter cheføkonom Jesper Larsen, at naborøg er et voksende problem. Især for lejere i ældre ejendomme, hvor isoleringen mellem lejlighederne ofte er dårligere end i nyere byggeri.
- Vi opfordrer lejerne til at henvende sig til udlejeren, så der kan blive sat lister op eller på anden måde tætnet. Men det kan være svært at få igennem, for ejeren kan henvise til, at det ikke er hans skyld, at bygningen er gammel.
Også boligselskaberne modtager et stigende antal klager fra beboere, som føler sig plaget af tobaksrøg. Enten fordi lugten trænger ind i lejlighederne, eller fordi rygerne tænder deres cigaretter på altanen eller i opgangen, fordi de ønsker, at deres egen lejlighed skal være røgfri.
- Folk ved jo, at giftstofferne siver fra den ene lejlighed til den anden, siger Kim Geertsen, der er forretningsfører i boligselskabet KAB.
Som et af få danske boligselskaber tilbyder KAB røgfrie boliger. Sidste år rykkede de første beboere ind i to ejendomme på Frederiksberg i København opført af røgfrie håndværkere, og i dag er der venteliste til de 10 familielejligheder og 40 ungdomsboliger.
Også Ringkøbing-Skjern Boligforening har fået sine første røgfrie lejemål, og lige så populære de er, lige så svært er det blevet at udleje boliger, som tidligere har huset rygende lejere.
- Selv om vi gør, hvad vi kan med rengøring og maling, så trænger nikotinen ind alle vegne, for eksempel bag skabene. Det kan nye lejere lugte, og det får mange til at takke nej, siger selskabets direktør, Jørgen Bitsch.
/ritzau/