Da jeg for to år siden fødte en lille dreng, blev han kortvarigt indlagt på neonatalafdelingen; afdelingen hvor de for tidligt fødte også ligger.
Jeg glemmer aldrig følelsen af at sidde dér i hjørnet af en flersengsstue og kigge over på et sæt tvillinger, der begge var født alt for tidligt. Deres forældre blev beordret ud af stuen for at få noget søvn, hvilket vist er helt efter bogen og ganske forståeligt, men jeg kunne ikke lade være med at få et stik i hjertet af dét, jeg observerede fra min stol ved siden af min søn:
Hver gang, forældrene og personalet forlod de to små, tæt indpakkede tvillinger, skete der noget med hjerterytmen og alle de diagrammer og elektroder, der var koblet til de små myrs kroppe. I et lang stykke tid resulterede fraværet af berøring fra de voksne hver gang i, at en alarm bimlede, så personalet kom rendende tilbage og begyndte at ændre på nogle forhold.
For mig, der især på dét tidspunkt som nybagt mor til mit første barn, ikke anede noget om småbørnspleje, var det alligevel fuldkommen tydeligt, at børnene slappede mere af og havde mere rolig hjerterytme med videre, når de følte, at nogen var nær dem og rørte dem.
Samme tanke om, at berøring betyder noget for de for tidligt fødte slog amerikaneren Yamile Jackson, da hun i 2001 fødte sin søn 12 uger for tidligt. Drengen vejede under 900 gram, og det resulterede i en indlæggelse på 155 dage på en afdeling for for tidligt fødte børn. Det fortæller hun blandt andet til sitet Scary Mommy.
Det lange forløb betød, at hun vogtede ham i løbet af dagen, men blev nødt til at tage hjem og sove hver aften og nat, hvilket hun havde det rigtig skidt med. Yamile er uddannet Phd. i ergonomi og human ingeniørvidenskab, og hun begyndte derfor desperat at finde på en måde, hvorpå sønnen kunne bevare en følelse af, at hun var nær ham, selvom hun tog hjem fra hospitalet.
Resultatet blev en slags havehandske fyldt med bønner, som hendes for tidligt fødte søn kunne sove med. Inden han fik den, sørgede hun for, at den fik hendes duft ved blandt andet at kramme den og sove med den. Tanken var, at den faste, men alligevel bløde handske kombineret med duften skulle få drengen til at tro, at han lå i hendes arme.
Læs også: Skøn video: Dreng født 15 uger for tidligt - se hans første år
Fotos: Nutured By Design
Ideen vakte så meget opsigt på neonatalafdelingen, hvor hende og sønnen Zachary blev udskrevet fra, at Yamile Jackson blev ringet op af en sygeplejerske fra afdelingen efterfølgende.
- De dér handsker, du lavede til Zack… Kan du lave dem til resten af afdelingen?, lød spørgsmålet.
Det gjorde Yamile Jackson, som derfor afleverede 100 stk. til afdelingen og samtidig begyndte at forske i, hvordan handskerne havde en indvirkning på børnene. I dag har hun firmaet ”Nurtured by Design”, som sælger dem til andre familier med for tidligt fødte og ikke mindst hospitaler.
Hun mener, at handskerne simulerer berøring fra forældrene, hvilket hjælper præmature børn til at regulere åndedrættet, hjerterytmen og mængden af ilt i blodet.
Effekten af handskerne er desuden undersøgt af eksterne forskere, der har inddelt for tidligt fødte spædbørn (født i uge 28-34) i tre grupper: Nogle der ikke havde Zaky-handsker, nogle der fik Zaky-handsker med mors duft, og nogle der fik Zaky-handsker uden duft.
De børn, der havde handsker uden duft, havde en tredjedel færre anfald end de børn, der ikke havde nogle handsker ved sig. De børn, der havde en handske med duft fra deres mor, havde ingen udfald overhovedet og dermed ingen bimlende alarmklokker.
Konklusionerne på studiet blev dermed, at handskerne er en effektiv måde at modvirke udviklingsproblematiske adfærdsmønstre hos børnene senere i livet, fordi de i højere grad får den uafbrudte søvn samt ilt til hjernen, de har behov for.
Der er brug for yderligere studier i emnet, men de første af sin slags er altså stærkt positive, da de peger i retning af, at handskerne kan reducere de pauser i vejtrækningen, der kan forårsage vuggedød, og som flere for tidligt fødte børn oplever at have samt reducere tilfælde, hvor hjerterytmen falder og dermed ikke sikre nok ilt til hjernen.
Yamiles søn har det i dag rigtig godt og er ved at tage det, der svarer til en ungdomsuddannelse.
Læs også: Moren var træt af den gamle trappe - så fik hun en genial idé
Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: