De mange tøjmærker, der sender langbenede modeller ned ad catwalken til modeugen i København fra onsdag til fredag, har denne sommer skullet sætte en særlig underskrift.
For deltagelsen i modeugen er som noget nyt også afhængig af deltagelse i et etisk charter, hvor virksomhederne forpligter sig til at promovere et sundt kropsideal og bruge sunde modeller, der er over 16 år.
- Det betyder, at vi har været ude at hive fat i nogle mærker fra blandt andet Tyskland, Sverige og Norge og bedt dem skrive under – og det har folk gjort, siger Eva Kruse, direktør for modebranchens netværksorganisation, Danish Fashion Institute.
Sætter man næsen op efter frodige kvinder på podierne de kommende dage, vil man dog blive skuffet.
- Målet er at promovere et sundt ideal, og det sunde ideal er jo det slanke ideal. Så det handler ikke om, at folk skal være plus-size eller folk skal til at være gamle på podierne. Det er ikke sådan et opgør.
- Det handler om, at vi går ind og siger, at vi ikke vil være med til den sygelige tilgang til kropsidealet, der har været især internationalt, hvor modellerne ikke kan blive tynde nok, siger hun.
Det etiske charter så allerede dagens lys i 2007, hvor Danish Fashion Institute satte ord på ønsket om en bedre trivsel blandt danske modeller.
I foråret 2015 fik chartret dog en gevaldig opstrammer, så der nu også arbejdes for sundhedstjek af modellerne.
Til trods for forsøg med sundhedstjek af modeller i København, er der dog endnu ingen landsdækkende instans, der kan lave sundhedstjekket, og derfor forsøger instituttet nu at finde en ensartet regional løsning.
Udover sunde modeller sætter modeugen i år fokus på unge talenter, som man vil kunne opleve i et miks med de etablerede mærker fra onsdag til lørdag.
Det sker når modeugen sætter sit præg på blandt andet Københavns Rådhus, Nytorv, og Højbro Plads, der vil danne ramme om både modeshows og events.
/ritzau/