Hvordan kan behandlingen af de militære straffesager blive mere uafhængig? Det vil Forsvarsministeriet og Justitsministeriet nu undersøge.
Det sker som et led i den reform af Forsvarets ledelse som Folketingets partier, med undtagelse af Enhedslisten, torsdag er blevet enige om.
Når en soldat overtræder den militære straffelov eller retsplejeloven, har det hidtil været Auditørkorpset, der rejser tiltale. Det er også auditøren, der fungerer som anklager ved retssagen, der foregår i en civil ret med en civil forsvarsadvokat og dommer.
Nu skal der altså ses på, hvordan retssagernes uafhængighed styrkes, og blandt andet skal det undersøges, om opgaverne skal overføres til den civile anklagemyndighed.
For et år siden satte politikere fra begge sider af Folketingssalen spørgsmålstegn ved korpsets fremtid, da det kom frem, at auditørkorpset angiveligt havde undladt at afhøre vidner, der havde set danske soldater holde en afghaner fanget uden mad og drikke.
Korpset har været plaget af intern uro. Blandt andet vakte det opsigt, da Forsvarschefen sidste år placerede en aktiv officer hos auditørerne.
De seneste år har der været medarbejderflugt, hvilket ifølge flere medier skyldes utilfredshed med manglende uafhængighed, dårligt arbejdsklima og interne magtkampe mellem en forsvarstro jysk afdelingen og mere uafhængig afdeling i København.
De to ministerier vil i forbindelse med analysen nu tage stilling til, hvor korpset i fremtiden skal placeres.
Undersøgelsen ventes at være færdig til juni.
/ritzau/