Op mod hver fjerde bil bliver ikke skrottet lovligt. De ophugges i stedet uden hensyn til miljøet, går en tvivlsom skæbne i møde i udlandet eller efterlades i vejkanten. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil derfor tage et opgør med de ulovlige skrotninger ved at hæve beløbet, som bilejere får for at skrotte bilen lovligt.
- Desværre er det ulovlige marked steget markant, efter at man for nogle år siden sænkede skrotningsgodtgørelsen, som bilejeren får for at skrotte sin bil hos en autoriseret ophugger.
- Derfor vil vi hæve den fra 1500 til 2200 kroner, og det forventer jeg, vil gøre en ende på mange af de ulovlige skrotninger. Det handler både om at undgå miljøskader og om at udnytte de gamle biler bedst muligt, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.
En ny rapport fra Miljøstyrelsen viser, at det er op mod hver fjerde bil, der ikke ender hos en autoriseret autoophugger, hvor bilen bliver skrottet med henblik på at skade miljøet mindst muligt.
Miljø- og Fødevareministeriet forventer, at antallet af ulovlige skrotninger vil blive nedsat til omkring ti procent ved at hæve godtgørelsen.
Omkring halvdelen af de ulovlige skrotninger i dag sker hos ikkeregistrerede autoophuggere, og 40 procent sker via ulovlige affaldsbehandlere, der eksporterer bilerne til andre lande. De sidste ti procent efterlades i for eksempel vejkanten.
Hos FDM, der er en interesseorganisation for bilejere, bliver forslaget, som gør det billigere at være bilist, budt velkommen.
- Jeg vil håbe, at man vil få den ønskede effekt. Det er altid svært at gisne om, hvorfor biler ryger udenom systemet.
- Hvis en justering af ordningen kan hjælpe til, at flere biler bliver skrottet på den lovlige og miljømæssige forsvarlige måde, er det naturligvis positivt, siger Dennis Lange, der er juridisk konsulent i FDM.
Foruden et højere skrotbeløb vil ministeren nedsætte miljøbidraget fra 101 kroner til 84 kroner. Miljøbidraget betales af alle bilejere gennem ansvarsforsikringen og finansierer ordningen for skrotning af biler.
Ministerens lovforslag sendes i høring søndag, og forslaget forventes at træde i kraft fra 1. januar 2017.
/ritzau/