Det er ikke godt nok, når kun hver femte professor på universiteterne er en kvinde. Det mener uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V), der vil sætte ligestilling på universiteternes dagsorden, skriver Politiken.
- Hvis vi sammenligner os med andre lande, kan vi se, at vi er udfordret på det her punkt. Det er ikke godt nok. Vi skal blive bedre til at sikre, at vi får bragt alle talenter i spil, siger hun til avisen.
Selv om kvinderne har overhalet mændene i antal på bachelor- og kandidatniveau, falder andelen markant gennem det videnskabelige hierarki.
I 2015 udgjorde kvinderne 20 procent af professorerne, 33 procent af lektorerne og 39 procent af adjunkterne, viser en ny opgørelse fra ministeriet.
Når det gælder nyansættelser, går det i den rigtige retning - men i snegletempo.
I perioden 2011 til 2013 udgjorde kvinder 35,5 procent af alle nyansættelser, mens andelen i 2013 til 2015 er steget til 37 procent. Men også her gælder det, at der bliver færre og færre kvinder, jo højere stillingen er, skriver Politiken.
Konkret vil ministeren lave et nationalt talentbarometer, der offentliggør, hvordan kønsfordelingen ser ud på de forskellige akademiske niveauer og institutioner, ligesom hun en gang om året vil indkalde universiteterne til et møde.
- Jeg er ikke tilhænger af kvoter, og jeg mener ikke, at vi skal have kvoter. Som jeg ser det, er det udtryk for en gammeldags ligestillingspolitik, siger Ulla Tørnæs til Politiken.
Den forhenværende regering nedsatte i 2014 en taskforce for flere kvinder i forskning, der sidste år præsenterede en række anbefalinger.
En af dem var netop et talentbarometer, og derfor er det "uhyre positivt", at ministeren gør det til virkelighed, siger professor og klinikchef Liselotte Højgaard, der var formand for taskforcen, og som desuden er formand for Grundforskningsfonden.
Anders Bjarklev, der er formand for interesseorganisationen Danske Universiteter og rektor på DTU, hilser også initiativet velkommen.
/ritzau/