Minister gør klar til opgør med store medicinudgifter

admin

465 uger siden

|

30/12/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der skal tages et opgør med de stadigt stigende medicinpriser ved blandt andet at presse den magtfulde lægemiddelindustri på priserne.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der i en kronik i Berlingske, genoptager debatten om de stadigt stigende medicinpriser i sundhedssektoren.

Her kommer hun også ind på, at der skal være en debat om prioritering af ny medicin, hvis den sundhedsmæssige gevinst vurderes at være for lille i forhold til prisen.

- Vi skal se fordomsfrit på, hvad man har gjort for at dæmpe udgifterne i andre lande, men vi kommer ikke til at kopiere NICE (det engelske prioriteringsinstitut, red.). Det vil jeg gerne gøre helt klart, skriver sundhedsministeren.

Blandt andre Lægeforeningen har ellers ønsket sig et sådan prioriteringsinstitut, der bestemmer, hvilken medicin staten skal investere i. Men det udelukker ministeren altså.

Til gengæld understreger hun, at politikerne er nødsaget til snart at handle.

- Vi må finde løsninger på, hvad vi stiller op med medicinudgifterne, for vi har ikke uanede ressourcer, lyder det.

Hos Socialdemokraterne erklærer man sig enig med ministeren og frygter ikke, at man i nær fremtid vil nægte medicin til danske patienter, selv om man nu vil kigge mod udlandet.

- Det vil være tåbeligt ikke at lære om de erfaringer, som er draget i andre lande, men jeg bed også mærke i, at sundhedsministeren siger, at vi ikke skal have en model, der ligner den engelske med et prioriteringsinstitut, og det er også Socialdemokraternes holdning, siger sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen, til Ritzau.

Han erklærer sig villig til at kigge på fremtidige modeller, men understreger, at partiet ikke vil ændre på kravet om lige adgang til medicin.

- Jeg er ikke villig til at smide barnet ud med badevandet, siger Flemming Møller Mortensen.

Forsætter de stigende medicinpriser, forventer regionerne, at udgifterne i 2020 runder 13 milliarder kroner – det dobbelte af udgifterne i fjor.

/ritzau/