Minister: Dansk bistand kan undermineres af hvidvaskning

admin

10 år siden

|

12/05/2014

Dagens topnyheder

Illegal pengestrøm af mange milliarder kroner ind og ud af fem afrikanske lande skader den økonomiske vækst og koster potentielt milliarder af kroner i tabte skatteindtægter for landene, viser ny rapport.

Danske bistandskroner går til Ghana, Kenya, Mozambique, Tanzania og Uganda, hvor hvidvaskning af penge har været skyld i en illegal pengestrøm på mindst 60,8 milliarder dollar (knap 330 milliarder kroner) fra 2002-2011.

Det bekymrer handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) dybt, at en rapport fra Global Financial Integrity (GFI), der er et amerikansk forskningscenter, viser, at landene går glip af milliarder af kroner gennem fejlfakturering under handel med varer.

- Det er dybt bekymrende, at illegale pengestrømme er skyld i en så alvorlig byrde for økonomierne i Ghana, Kenya, Mozambique, Tanzania og Uganda, siger han i en pressemeddelelse.

- Danmark har i flere år støttet landene med at bekæmpe fattigdom og fremme økonomisk vækst og jobskabelse.

- Disse bestræbelser er i risiko for at blive undermineret af bedrageriske handelstransaktioner, der frarøver folkene i disse lande midler, der kunne være blevet brugt på investeringer i infrastruktur, skoler, hospitaler og trængte offentlige tjenester, siger han videre.

Ifølge rapporten har det samlet kostet de fem afrikanske lande omkring 14,4 milliarder dollar (78 milliarder kroner) i mistede skatteindtægter over et årti.

Rapporten er en af flere, der alle peger i samme retning, og derfor er det på tide, at Danmark påtager sig ansvar og eksempelvis styrker landenes toldmyndigheder, mener formanden for Mellemfolkeligt Samvirke, Helle Munk Ravnborg.

- Det er et kæmpestort problem, fordi der er et stort potentiale. Der, hvor væksten kommer til at foregå i de næste mange årtier, er der, hvor myndighederne sikrer, at varerne bliver ordentligt prissat, og at skatten indkræves, hvor overskuddet bliver tjent.

- Hvis vi skal tro på, at væksten skal skabe udvikling og ikke bare ende i store virksomheders lommer, så skal der ske noget nu, siger hun.

/ritzau/