Glædeligt nyt fra Nationalbanken til tusindvis af danskere: Drejer sig om skattefri belønning

Emil Martesen

2 timer siden

|

28/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det drejer sig om en skattefri belønning.

Dagens topnyheder

Nye prognoser peger på pæne prisstigninger i boligmarkedet de kommende år.

Det viser et økonomisk kig i krystalkuglen, som ejendomsmæglerkæden Home har samlet.

Danmarks Nationalbank forudser en årlig stigning på 3,3 % i 2024 og derefter 3,2 % for både 2025 og 2026. Tilsvarende spår Danske Bank en prisvækst på 4 % i 2024 og 3 % i 2025, drevet af et stærkt arbejdsmarked og stabil økonomi. Ifølge Det Økonomiske Råd kan danskerne se frem til en stigning på 3,5 % i 2025.

For en typisk dansk husejer vil friværdien rundt regnet vokse med næsten 230.000 kr. frem mod udgangen af 2026, lyder regnestykket fra Nationalbanken.

Home ser allerede stigende priser

I ejendomsmæglerkæden Home kigger man i stedet på det faktiske salg og de konkrete priser – og her er der klar pil op i 2024.

I år er der allerede et plus på 9 % i bolighandler og 4-5 % stigninger i boligpriserne (se tabel) i forhold til sidste år.

Køberinteresse på trods af prisstigninger

Trods de stigende priser viser Homes Køberbarometer i samarbejde med YouGov, at ca. 11,4 % af danskerne planlægger boligkøb inden for det næste halve år.

"Det er især førstegangskøbere, der er klar til at handle", forklarer Michael Dalsager,

Danskerne har fået bedre råd til at følge deres boligdrømme.

"Det er virkelig positivt at se, at det især er førstegangskøberne, der realiserer deres boligplaner igen, for de spiller en nøglerolle i at holde gang i markedet", siger Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent og talsperson i Home.

Her spiller det ind, at renterne er faldet og kommer til at falde mere endnu. Knap halvdelen af danskerne med boligkøbsplaner er førstegangskøbere. 

"Når de køber en lejlighed eller et hus, skaber det bevægelse i markedet og giver tidligere ejere mulighed for at komme videre til deres næste bolig. Det har en kædeeffekt, der bidrager til flere handler og en sund dynamik i boligmarkedet", forklarer Home-talspersonen.

Økonomisk stabilitet hjælper køberne på vej

Stabilitet på arbejdsmarkedet og lavere inflation har ligeledes lettet adgangen til boligmarkedet for mange danskere.

"Vi forventer ikke nogen voldsom stigning i priserne, givet det fortsat høje renteniveau, men også det vil med tiden vende i takt med, at rentenedsættelserne fra Nationalbanken sætter sig i forbrugernes finansieringsomkostninger", skriver Danske Bank i prognosen for dansk økonomi.