Mindst 135 personer er siden sommeren 2012 rejst til Irak og Syrien for at kæmpe i konflikten, vurderer Center for Terroranalyse hos PET i en ny opgørelse.
I alt vurderer PET, at mindst en fjerdedel af de udrejste er blevet dræbt.
Antallet af personer, der rejser ud for at kæmpe i de to konfliktfyldte lande er faldende i forhold til tidligere, vurderer PET.
Det er i tråd med den internationale tendens, at langt færre tager afsted.
Ved den seneste opgørelse, som PET offentliggjorde i oktober, blev det vurderet, at 125 var rejst afsted fra Danmark for at kæmpe i Syrien og Irak.
Hermed er der altså kun føjet ti nye personer til den opgørelse i det sidste halve år, ifølge PETs opgørelse.
PET understreger dog i den nye rapport, at tallet kan være højere.
De udrejste tilslutter sig især islamistiske grupper som Islamisk Stat, og dette bekendtskab kan ifølge PET øge "deres radikalisering og voldsparathed, og dermed truslen fra dem", hvis de vender hjem.
PET vurderer, at op mod halvdelen af de, der har været udrejst, nu befinder sig i Danmark.
I det hele taget vurderer PET, at Islamisk Stat er blevet den vigtigste faktor i trusselsbilledet mod Danmark.
Truslen vurderes blandt andet at komme fra hjemvendte syrienkrigere, som kan tænkes at udføre et angreb på egen hånd eller som kan have til opgave at udføre et angreb mod Danmark, der kan være planlagt i udlandet,
PET vurderer blandt andet også, at der foreligger en trussel fra personer i Danmark, der påvirkes af militant islamisme til at begå et angreb på egen hånd.
Dog vurderer Center for Terroranalyse, at simple angreb gennemført af mindre grupper eller enkeltpersoner, blandt andet med kontakter i det kriminelle miljø, der ikke har været udrejst, udgør den mest sandsynlige form for terrorangreb i Danmark.
Knap en fjerdedel af de udrejste er fortsat i krigszonen, og den sidste fjerdedel vurderes altså at være omkommet, siger PET
Center for terroranalyse vurderer, at op imod mod 10 procent af de udrejste er kvinder.
/ritzau/