Migranter sætter EU's solidaritet på prøve

admin

10 år siden

|

05/06/2014

Dagens topnyheder

Netop som EU's justits- og indenrigsministre torsdag sad samlet i Luxembourg for igen at tale om EU's håndtering af immigranter og asylansøgere, samlede den italienske kystvagt yderligere 443 mennesker op fra skrøbelige både i Middelhavet.

Torsdagens episode understreger den tendens, som Italiens indenrigsminister, Angelino Alfano, beskrev i sidste uge, da han fortalte det italienske parlament, at der i årets første fem måneder allerede er sat ny rekord med 40.000 ankomster ved Italiens kyst.

Antallet menes at være gået op, efter at EU er begyndt at gøre en større indsats for at redde liv, efter at flere hundrede mennesker druknede ud for Lampedusa sidste år.

Men det er ifølge justitsminister Karen Hækkerup (S) ikke så enkelt at sige, at de øvrige EU-lande skal gøre mere for at hjælpe Italien med at håndtere presset.

Blandt andet fordi det typisk er i landene mod nord, hvor immigranterne siden dukker op for at søge asyl.

- Der er ingen nemme løsninger. Når jeg kigger på solidariteten, vil jeg sige, at det er meget vigtigt at finde en fælles linje.

- Vi hører til nogle af de lande, som modtager. Og som selvfølgelig også er forpligtet til at gøre det, og som gerne vil hjælpe mennesker i nød.

- Men vi hjælper også i flygtningenes nærområder, og vi har mange andre indsatser. Så det handler ikke kun om indsatsen på havet, når man skal kigge på, hvad de forskellige lande bidrager med. Der skal mange forskellige ting med i regnestykket, siger Hækkerup.

Hun har sammen med sine kolleger fra Holland, Sverige, Tyskland og Østrig skrevet et brev til det græske EU-formandskab for at opfordre til, at man søger en bedre balance i solidariteten mellem EU's medlemslande og med immigranternes oprindelseslande og nærområder.

- Der påpeger vi bare, at det kan godt være der er mange, der krydser grænsen i det sydlige Europa – men de melder sig først, når de når til Nordeuropa.

- Det er meget forståeligt, at italienerne er meget berørte af det. Men vi peger også på, at vi har en helhed i vores asylpolitik, hvor det også er vigtigt at få det aftalte til at fungere - at folk bliver registreret, og at man har velfungerende asylsystemer.

- Det handler ikke kun om dem, som er i bådene. Det handler også om, hvordan vi sikrer, at asylpolitikken i det hele taget virker, siger Hækkerup.

/ritzau/