En række juridiske eksperter langer ud efter statsminister Mette Frederiksen, efter hun blev interviewet i "Go' aften Danmark" torsdag aften. Det skriver B.T.
De kritiserer, at hun gentog sin ulovlige ordre om at aflive raske danske mink på direkte TV. Det er en ordre, hun ikke har beføjelse til at give. Det betyder, at hun brød grundloven endnu engang – og denne gang på direkte TV.
Afviser at minkaflevere må beholde raske mink
I programmet blev hun af minkavler Finn Nielsen fra Store Merløse spurgt, om han kunne få lov at beholde nogen af sine mink. Da programmet blev sendt, havde han aflivet omtrent halvdelen af sine 10.000 mink.
Til dette svarede Mette Frederiksen:
"Det korte svar er nej," sagde hun, og henviste samtidig til den vejledning, som hun efter sigende har fået fra sundhedsmyndighederne.
Det har statsministeren dog slet ikke beføjelse til at kræve af Finn Nielsen (eller nogen anden minkavler), hvis blot de kun har raske dyr og opdrætter dem i en afstand på minimum 7,8 kilometer fra smittede bestande.
"Hun har handlet ulovligt, da der ikke var lovhjemmel til beslutningen. I går i fjernsynet fortsætter hun med at handle uden lovhjemmel," fortæller Frederik Waage, der er professor ved Juridisk Institut ved Syddansk Universitet samt ekspert i forvaltningsret, til B.T.
"Hun siger nej til, at denne minkavler må beholde sine mink. Men det er ikke hendes beslutning. Hun burde have sagt, at det er op til Folketinget at lovgive om," fortsætter han over for B.T.
Han bliver bakket op af Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet. Han fortæller nemlig, at det ikke er noget, hun kan bestemme. Det er ikke hendes beslutning at tage, men er derimod op til Folketinget, fortæller han.
Afliver dagligt 800 mink
I programmet forklarede Finn Nielsen, at han dagligt afliver 800 mink. Vurderinger lyder dog på, at han ikke er forpligtet til at gøre dette.
Frederik Waage fortæller, at al aflivning af raske mink kan stoppes, hvis minkavlerne fortsat er i gang. Ingen af dem er forpligtet til at efterleve den beslutning, hvis blot dyrene er raske, og farmen befinder sig uden for den påkrævede sikkerhedsafstand til syge bestande.
Ligeledes afviser han, at regeringen kan undskylde sig med, at det er en opfordring. Samtidig påpeger han, at regeringen bør overveje sin opfordring nøje, da en opfordring er også en myndighedshandling.