Melder ud: Gasrationering kan blive en nødvendighed

Mathias Nielsen

147 uger siden

|

31/03/2022
Nyheder
Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix
Krisen kan blive endnu værre.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Invasionen har skabt en gigantisk energikrise, særligt i Europa. Europæiske lande importerer nemlig en hel del olie og gas fra Rusland.

Da man nu forsøger at undgå import af begge dele, falder udbuddet markant - og dermed stiger priserne.

Det gør det dyrere at leve for forbrugeren, men det kan faktisk blive endnu værre endnu.

Tyskland og Østrig overvejer nemlig at rationere gassen, sådan at der vil være et loft for, hvor meget gas en husstand kan bruge.

Tyskland opfordrede forbrugere og virksomheder til at reducere forbruget i forventning om mulig mangel, mens Østrig sagde, at man strammede sin overvågning af gasmarkedet.

Tyskland får omkring halvdelen af ​​sin gas og en tredjedel af sin olie fra Rusland og har advaret om, at man kan stå over for en recession, hvis forsyningerne pludselig stopper.

I Østrig er man meget mere afhængig af russisk gas, da man får omkring 80 % af al gas fra Rusland af.

Den østrigske kansler Karl Nehammers kontor sagde, at foranstaltninger som eksempelvis gasrationering kun ville komme i spil i tilfælde af en "øjeblikkelig krise".

I henhold til en eksisterende gasberedskabsplan er "den tidlige varslingsfase", som både Tyskland og Østrig har påbegyndt, det første ud af tre trin, der er designet til at forberede landet på en potentiel forsyningsmangel.

I tredje og sidste fase vil landene bringe gasrationering ind som en direkte mulighed.

Den tyske økonomiminister Robert Habeck sagde, at landets gasforsyninger var sikret indtil videre, men sagde også, at man øger forebyggende foranstaltninger i tilfælde af en eskalering fra Ruslands side.

Chefen for den tyske netværksregulator Bundesnetzagentur, Klaus Müller, sagde ifølge BBC, at formålet med den tidlige advarsel var at undgå en forringelse af forsyningen.

Han opfordrede forbrugere og industri til at forberede sig på "alle scenarier".

Indtil videre er der ikke andre europæiske lande, som har varslet eventuelle rationer.