Medie: Kristian Jensen får næse for ulandsbesparelser

admin

459 uger siden

|

01/02/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Folketingets Udenrigsudvalg vil på et møde tirsdag klokken 13 give udenrigsminister Kristian Jensen (V) en næse.

Det skriver TV2.

Det sker, fordi Venstre-regeringen i skikkelse af udenrigsministeren i december valgte at ignorere et flertal i Folketinget, som i et beslutningsforslag vedtog at pålægge regeringen at pille sine planlagte besparelser på ulandsbistanden i 2015 af bordet.

Regeringen ignorerede flertallet, meddelte Kristian Jensen. Det kan lade sig gøre, fordi der netop er tale om et beslutningsforslag og ikke et lovforslag.

Dermed holdt Venstre-regeringen fast i sin plan om ikke at udbetale al den udviklingsbistand, som SR-regeringen i 2014 satte på finansloven for 2015.

Regeringen kom i mindretal, da støttepartiet De Konservative stemte blankt til SF's beslutningsforslag. Det blå parti er imod regeringens besparelser på området og mener, at man skal udbetale det, man har lovet sine samarbejdspartnere.

Men argumentet prellede af på Kristian Jensen.

- Vi har tilkendegivet over for Folketinget, at vi ikke agter at følge den vedtagelse, der er, fordi det ikke er ansvarligt at bruge yderligere 1,4 milliarder kroner på udviklingsbistanden, sagde Kristian Jensen dengang til TV2.

Foran pressen på Christiansborg henviste han i øvrigt til, at SR-regeringen også ignorerede et folketingsflertal. Dengang var det sagen om udbetaling af børnecheck, der var omdrejningspunktet.

Her fremsatte De Konservative et beslutningsforslag om at genindføre et optjeningskrav, og det var regeringens støtteparti Enhedslisten med på. Men daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ignorerede beslutningsforslaget.

Dengang lød kommentaren fra Kristian Jensen til dr.dk om SR-regeringens afvisning af flertallets ønske:

- Det er en hån mod folkestyret, at man blæser på det, uanset hvad Folketinget beslutter.

Det var SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, der fremsatte beslutningsforslaget om udviklingsbistanden.

Ved afstemningen i folketingssalen stemte 54 for SF's beslutningsforslag, mens 51 stemte imod. Fire fremmødte konservative folketingsmedlemmer stemte hverken for eller imod og bragte dermed regeringen i mindretal.

/ritzau/