Det kom en del bag på folkene bag den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, at deres investering på otte milliarder kroner i Dong Energy skabte en massiv debat i både den danske befolkning og i regeringen.
Det siger Martin Hintze, der er direktør hos Goldman Sachs International i London, til Børsen.
- Debatten har overrasket os meget. Vi har ikke tidligere set noget tilsvarende, siger Goldman Sachs' nye bestyrelsesmedlem i Dong Energy til avisen.
Dong Energys aktionærer har torsdag godkendt, at Goldman Sachs sammen med blandt andre ATP og PFA Pension køber aktier for 13 milliarder kroner i den danske energikoncern.
- Vi forventede en politisk debat, og nu ser vi frem til at samarbejde om at skabe værdi for staten og aktionærerne, siger Martin Hintze.
At en amerikansk investeringsfond nu går ind og investerer i det statsligt ejede Dong var den dråbe, der fik bægeret til at løbe over for SF. Partiet valgte at forlade regeringssamarbejdet i slutningen af januar.
Og det er ifølge Hintze første gang, at man i Goldman Sachs har oplevet, at en regering er blevet sprængt i forbindelse med en investering fra investeringsbanken.
- Det er noget helt specielt, siger han til Børsen.
En af de ting, der blandt andet har været med til at puste den danske debat op, er, at investeringsbanker og kapitalfonde har ry for at trække penge ud af selskaber og forlade dem igen.
Blandt andre gik tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ud med en kraftig advarsel mod salget, da han mente, at den store amerikanske investeringsbank allerede ville være ude af Dong igen efter to år.
Men ifølge Martin Hinze er Goldman Sachs "en troværdig langsigtet investor". Goldman Sachs kommer til at sidde på 19 procent af Dong-aktierne, mens staten ejer 60 procent.
/ritzau/