Hører du til blandt de 500.000 danskere, der lever i papirløst forhold med din kæreste, bør du være opmærksom på, hvem der i virkeligheden modtager din eller din samlevers pensions- og forsikringsudbetaling.
Du kan nemlig ende med en lang næse i stedet for penge, oplyser Ret&Råd.
Godt nok har ægtefolk og almindeligt samlevende danskere været sidestillet, når det gælder udbetaling af pensions- og forsikringssummer ved dødsfald siden 1. januar 2008.
Ikke desto mindre risikerer samlevende med en forsikring fra før 2008 alligevel, at den afdøde samlevers pension og forsikring går videre til børnene i stedet for den ‘overlevende’.
Problemet er opstået, fordi pensions- og forsikringsselskaberne ikke har informeret godt nok om, hvem der reelt bliver begunstiget efter, at reglerne i forsikringsaftaleloven og pensionsopsparingsloven blev ændret for fem år siden.
- De nye regler, der siger, at samlevere begunstiger hinanden, gælder kun forsikringer og pensionsudbetalinger, der er oprettet elle ændret væsentligt efter den 1. januar 2008. Nogle selskaber har dog meldt ud til deres pensionskunder, at ændringerne også gælder kunder med ældre ordninger. Desværre har pensions- og forsikringsselskaberne kommunikeret det ud på en måde, som retligt ikke har været gældende. Mange pensions- og forsikringskunder har dermed fået det indtryk, at de ville sikre deres samlever økonomisk, men det er altså ikke tilfældet. Hvad værre er, at de ikke er klar over det, siger Anne Kjærhus Mortensen, ekspert i arv og pension hos Ret&Råd.
Selskaberne må gerne ændre på klausulerne i ordningerne, forklarer Ret&Råd.
Men så skal de også informere kunderne direkte. Det har flere af dem ikke gjort. I stedet har de kommunikeret passivt ved hjælp af nyhedsbreve og forsøgt at indhente passiv accept via fællesmails til kunderne.
- Det betyder, at tusindvis af danskere om 10-20 år risikerer, at pensionen mod forventning ikke går til den efterlevende samlever, men til eventuelle børn. Det er alvorligt, fordi der ofte er tale om beløb på mange hundredtusinde kroner. Har man lagt sin privatøkonomi an på, at man skulle sikre sin samlever, så vågner man op til barske realiteter, siger Anne Kjærhus Mortensen.