Dansk bistand for over 500 millioner kroner til Mali er "i bedste fald" blevet misbrugt og endt i lommerne på stammeledere, embedsmænd og politikere, skriver Politiken.
- I værste fald har den internationale bistand direkte været med til at fremkalde konflikten i den nordlige del af Mali og det politiske kaos i hovedstaden, hedder det i en analyse fra Irin, et uafhængigt nyheds- og analysebureau under FN's kontor for humanitær bistand.
Udviklingsminister Mogens Jensen (S) erkender, at den danske støtte blev misbrugt frem til militærkuppet i 2012, der fik Danmark og alle andre donorer til at standse bistanden til Mail.
Og han kan ikke udelukke, at de myndigheder, Danmark støttede, ligefrem samarbejdede med kriminelle netværk, der blandt andet står for kidnapninger og smugling af våben, narko og kvinder til prostitution.
- Det er helt sikkert, at de offentlige midler ikke er gået til udvikling af de fattige regioner i den nordlige del af landet, sagde udviklingsminister Mogens Jensen (S) til Politiken under et besøg i Mali for nylig med henvisning til støttekronernes egentlige sigte.
Trods de dårlige erfaringer har udviklingsministeren med opbakning i Folketinget fra blandt andet Venstre besluttet at genoptage den danske bistand direkte til centralregeringen i hovedstaden Bamako.
Ministeren forventer at støtte med omkring 175 millioner kroner om året i de kommende år.
Frankrig, den tidligere kolonimagt i Mali, er det eneste andet land, der også genoptager pengestrømmen.
Under besøget i Mali sagde Mogens Jensen, at hans "fornemmelse" var, at Malis regering mener "det alvorligt, når de siger, de vil gøre op med korruption. De virker meget faste i kødet".
Og selv om regeringen trådte tilbage i lørdags, står Mogens Jensen fast på støtten.
David Gressly, souschef for FN's operation i Mali, kan dog ikke dele Mogens Jensens optimisme:
- Præsidenten siger alt det rigtige om at gøre op med korruption. Og det er godt. Men jeg tvivler på, at de kan levere. Mit indtryk er, at korruptionen er så indgroet her, at det ikke bliver løst fra det ene år til det andet, siger han.
/ritzau/