Den pakistanske teenagepige Malala Yousafzai, der overlevede at blive skudt i hovedet af Taliban, er blevet udnævnt til æresborger i Canada. Det meddeler den canadiske regering.
Dermed kommer hun som blot 16-årig i fornemt selskab.
Tidligere har blandt andre Sydafrikas forhenværende præsident Nelson Mandela og Myanmars oppositionsleder Aung San Suu Kyi, der begge har modtaget Nobels fredspris, fået samme status.
- Canada anerkender det modige og inspirerende eksempel, som Malala Yousafzai har sat ved at risikere sit liv for at fremme uddannelse for unge kvinder.
- Hun satte sig op mod ondskab og undertrykkelse, og taler nu for dem, som er tavse, udtaler den canadiske regering.
Da Nobels fredspris fredag i sidste uge blev tildelt, troede mange, at den 16-årige skolepige ville få den.
Den gik dog i stedet til Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), der blandt andet spiller en stor rolle i fjernelsen af de kemiske våben i Syrien.
Den 9. oktober sidste år forsøgte en talibaner at dræbe Malala, da han om bord på en bus skød hende i hovedet, efter at hun havde blogget om livet under det strenge regime i Swatdalen og om pigers ret til uddannelse.
Efter attentatet var hun tæt på at dø. Først efter et langvarigt hospitalsophold i Storbritannien kom hun til hægterne igen og har siden fortsat sin kamp for retten til uddannelse, blandt andet i en tale i FN.
For en uge siden fik Malala tildelt EU-Parlamentets Sakharov-pris for Tankefrihed - hvilket Taliban fordømte med en meddelelse om, at "hendes kamp mod islam" var grunden til, at Vesten hædrede hende. Taliban truer fortsat skolepigen på livet.
Malala, der i dag går i skole i Birmingham, har udgivet sine erindringer i bogen "Jeg er Malala", som netop er udkommet på dansk.
/ritzau/Reuters