Mænd får livstid for drab på systemkritisk journalist

admin

10 år siden

|

09/06/2014

Dagens topnyheder

En domstol i Moskva har mandag idømt to mænd fængsel på livstid for drabet på den russiske journalist Anna Politkovskaja, skriver nyhedsbureauet Interfax ifølge Reuters.

Det sker efter, at de sammen med tre andre mænd i sidste måned blev kendt skyldige i at have forberedt og gennemført drabet i 2006.

Et nævningeting fandt i maj fire af mændene skyldige i at organisere nedskydningen af den systemkritiske Politkovskaja foran hoveddøren til den ejendom, hun boede i, mens den femte blev kendt skyldig i at have udført drabet.

Det er drabsmanden, Rustan Makhmudov, og hans onkel, som stod for logistikken bag drabet, der er idømt fængsel på livstid.

De tre andre fik domme på mellem 12 og 20 års fængsel, rapporterer nyhedsbureauet RIA.

Det drejer sig om drabsmandens to brødre, der skal henholdsvis 12 og 14 år i fængsel for at overvåge Politkovskaja på dagen for drabet.

Den femte dømte, en tidligere politimand, fik 20 års fængsel for sit bidrag til forberedelserne af likvideringen.

Politkovskaja skaffede sig indflydelsesrige fjender som følge af sine frygtløse artikler og udstilling af forbrydelser mod menneskeheden, som udførtes af Kreml-tro bevæbnede grupper i Tjetjenien.

Blandt andet er hun berømt for sin bog "Putins Rusland", der beskriver Ruslands overgreb på civile i Tjetjenien.

Drabet på Politkovskaja, der var journalist på den liberale avis Novaja Gaseta, chokerede verden, der fik øjnene op for journalisters arbejdsvilkår i Rusland.

En tidligere retssag, der omfattede flere af de nu dømte, endte med frifindelser i 2009.

Efterforskerne mangler fortsat at finde ud af, hvem der beordrede drabet.

/ritzau/Reuters