17 procent - eller næsten hvert sjette barn - har været udsat for en form for fysisk vold i hjemmet i løbet af det seneste år.
Det viser en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), der er baseret på svar fra en spørgeskemaundersøgelse blandt 2000 elever i 8. klasse.
I forhold til en lignende undersøgelse fra 2010 er der tale om et mindre fald, men det er ifølge rapporten for tidligt at konkludere, at der er tale om "en varig tendens".
- Men det kunne tyde på, at samfundets normer og lovgivning om vold mod børn påvirker forældres handlemønstre i retning af at reducere volden, skriver SFI.
Det er særligt hos familier, der i forvejen har problemer, at børn oplever vold. Også børn, der opfatter sig selv som fagligt svage, har større risiko for at blive udsat for vold.
- Bedre uddannelse kan naturligvis ikke forhindre, at et barn bliver udsat for vold. Men på den lange bane kan en styrkelse af unges uddannelse måske være med til at forebygge vold i fremtiden, vurderer forsker og projektleder Helene Oldrup fra SFI.
Socialminister Karen Ellemann (V) hæfter sig ved, at 12 procent af de voldsramte børn aldrig eller næsten aldrig har nogen at tale med det om.
- For mig sætter SFI's rapport en tyk streg under, at vi som voksne har pligt til altid at reagere på mistanke om vold og andre overgreb.
- Lige nu skriver jeg ud til pædagoger, skolelærere og andre fagpersoner for at understrege, hvor vigtigt det er at reagere, hvis man fornemmer, at et barn eller en ung ikke trives, siger ministeren i en skriftlig kommentar.
Ifølge undersøgelsen har omkring hvert 12. barn været udsat for psykisk vold fra forældre, eksempelvis ved flere gange at blive kaldt dum og grim eller blive truet med at blive smidt ud hjemmefra.
- Det kan være meget ødelæggende og begrænsende for de børn, der er udsat for psykisk vold. Der bør derfor sættes langt mere fokus på at hjælpe disse børn, mener Helene Oldrup.
Det står i rapporten også klart, at mange af de unge, der har været udsat for vold det seneste år, har haft volden tæt på livet i længere tid.
/ritzau/