Fredag fremsætter regeringen et lovforslag i Folketinget, som giver over en halv million danske husstande frit valg af tv-distributør.
Partierne vil gøre op med den lov, som giver boligforeninger lov til at diktere, hvilken tv-pakke der skal være tilgængelig i foreningen.
Men det frie valg har en pris.
En rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra 2015, som danner grundlag for lovforslaget, viser, at hvis loven bliver vedtaget, så bliver det lidt dyrere at se tv for 85 procent af de 650.000 husstande, som i dag er underlagt loven.
Det er der ifølge Frands Mortensen, som er professor på Institut for Kommunikation og Kultur - Medievidenskab på Aarhus Universitet, en forklaring på.
- Det bliver billigere for dem, der helt fravælger tv-kanaler eller tager en gratis pakke. Men for de andre, der skal ud og vælge selv i stedet for at være en del af en stor kollektiv aftale, vil det blive dyrere, for de enkelte kanaler vil stige i pris, siger han til Ritzau.
Det er klart, at når man er en boligforening og kommer med for eksempel 5000 medlemmer, så får man en form for rabat. Den rabat kan du ikke opnå, når du kommer som enkeltperson.
Det er i dag muligt at skræddersy sin tv-pakke hos nogle udbydere, men der kan være stor forskel på priserne på de enkelte kanaler. Det er et parameter, som ifølge professoren har stor betydning for folks valg af tv-produkt.
- Ministeriet regner med, at konkurrence vil føre til bedre priser, men det er der intet, der tyder på – tværtimod, siger han.
- Det ultimative konkurrenceparameter er et fuldstændigt frit valg, og skal man vælge frit blandt kanaler, så kan vi jo se, at det fører til prisstigninger.
Ifølge en analyse, som revisionsselskabet Deloitte lavede i 2013, så leverer de to centrale tv-leverandører YouSee og Stofa tv til omkring 90 procent af de husstande, der har aftaler gennem deres boligforeninger.
/ritzau/