I december 2023 indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en aftale for at gøre velfærdsfagene mere attraktive. Målet er både at tiltrække flere medarbejdere og sikre, at flere bliver i den offentlige sektor.
Den nationale aftale indebærer ekstraordinære midler til lønforbedringer for bl.a. social- og sundhedspersonale, pædagoger, sygeplejersker og fængselsbetjente.
I trepartsaftalen blev der bl.a afsat midler til rekruttering og fastholdelse til lokal forhandling i regionerne. Region Midtjyllands andel af den del af trepartsmidlerne er 32,5 mio. årligt plus engangstillæg i 2024 og 2025, så beløbet kommer op på 58,6 mio. kr. pr. år.
Regionens ledelse og en række faglige organisationer har nu aftalt, hvordan midlerne skal fordeles.
Det oplyser regionen selv i en pressemeddelelse, som redaktionen har fået tilsendt.
Aftalerne er kommet i stand efter dialog med regionens ledere, regionsrådet og de faglige organisationer. Herefter er aftalerne forhandlet med de relevante faglige organisationer.
"Det har været en vanskelig opgave at prioritere midlerne, da der er mange områder og faggrupper, vi gerne har villet tilgodese. Men jeg synes, vi med de indgåede aftaler er landet et rigtig godt sted", siger koncerndirektør i Region Midtjylland Poul Michaelsen.
Lønløft til mange faggrupper
Ledelsen i Region Midtjylland har prioriteret at løfte lønnen for medarbejdere på udvalgte kirurgiske afdelinger, hvor der er et stort flow af akutte patienter, samt at styrke rekruttering og fastholdelse i psykiatrien.
Der vil også være fastholdelsesbonusser til servicepersonalet og medarbejdere på akutafdelingerne.
Derudover er der aftalt en vagtbonus for de medarbejdere, der arbejder mindst 750 timer årligt på aften, nat, weekend eller helligdage i 2024 og 2025.
"Aftalerne giver et lønløft til medarbejdere inden for mange forskellige faggrupper, som alle er med til at løfte den samlede patientnære opgave omkring akutte patientflow samt i psykiatrien. Jeg er også glad for at vi fået en aftale om en fastholdelsesbonus til servicepersonalet, der løser en meget vigtig opgave i hverdagen", siger Poul Michaelsen.
Vicedirektør i Koncern HR Jørn Mørup supplerer:
"Vi har rigtig mange dygtige medarbejdere, der hver dag løser vigtige opgaver. Det afspejler sig også i de mange forslag, vi har modtaget fra ledere og de faglige organisationer om, hvordan midlerne kunne fordeles. Vi har været nødt til at lægge et snit og lande en aftale inden for de midler, vi har fået. Jeg er glad for, at vi har mulighed for at give et lønløft til mange medarbejdere i mange faggrupper oveni de generelle lønforbedringer, som var en del af OK24".
Lønløftet kommer oveni de generelle nationale lønstigninger i OK24 og det nye 300-timers vagttillæg.
I november 2024 udmøntes de første af de indgående aftaler. Der er desuden en række aftaler, der først udmøntes i 2025 og 2026.
Varige aftaler
Medarbejdere ansat på kirurgiske sengeafsnit for mave-tarm-, ortopæd- og urinsvejskirurgi (afsnit med højt flow af akutte patienter) - varigt tillæg på 8.280 kr. (31. marts 2018-niveau)
Medarbejdere, der har opnået minimum 5 års uafbrudt ansættelse på et psykiatrisk sengeafsnit i Region Midtjylland - varigt tillæg på 8.688 kr. (31. marts 2018 niveau)
Radiografer og sygeplejersker, der hovedsageligt arbejder med at understøtte det akutte flow på afsnit i Røntgen og Skanning, som har minimum 4 års anciennitet - varigt tillæg på 10.000 kr. (31. marts 2018-niveau)
Sygeplejersker med specialuddannelse i psykiatri, ansat i kliniske psykiatriske afdelinger - varigt tillæg på 12.000 kr. (31. marts 2018-niveau)
Sygeplejersker ansat som flowkoordinatorer i Psykiatrien - varigt tillæg på 22.000 kr. (31. marts 2018-niveau)
Engangsbeløb
Servicemedarbejdere, serviceassistenter, portører, rengøringsassistenter og husassistenter - engangsbeløb i 2025 og 2026 på 8.000 kr. (31. marts 2018-niveau)
Sygeplejersker med Region Midtjyllands uddannelse i akutsygepleje, og som forventes at kunne få merit. Det er herved forudsat, at merituddannelsen er relevant og finder anvendelse ved medarbejdernes beskæftigelse inden for de omhandlede fagområder/specialer - engangsbeløb i 2024 på 15.000 kr. (nutidskroner)
Fastholdelsesbonus for medarbejdere, der har været ansat de seneste 12 måneder på deres ansættelsessted i Akutafdelingerne i Region Midtjylland - engangsbeløb i 2025 på 8.000 kr. (nutidskroner)
Vagtbonus til medarbejdere, der har svarende til minimum 750 vagttimer om årligt - engangsbeløb i 2025 og 2026 på 6.000 kr. (nutidskroner)
Aftalerne betyder samlet set, at ca. 6.500 medarbejdere i Region Midtjylland vil blive tilgodeset med varige tillæg eller engangsbeløb.
Ledere er ikke omfattet af de lokale midler fra trepartsaftalen. Tilsvarende er læger, bortset fra læger i Psykiatrien, heller ikke omfattet af midlerne.