Hvem vil betale 1000 euro for at flygte over Middelhavet til Tyrkiet, hvis man omgående bliver sendt tilbage igen?
Det spørgsmål håber statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at alle flygtninge og migranter snart vil stille sig selv.
På mandagens topmøde mellem EU og Tyrkiet lykkedes det ikke at lukke en endelig aftale. Men ifølge Løkke har man nu tegningen til en aftale klar, som effektivt kan bremse strømmen over Middelhavet.
- Vi fik ikke løst hele udfordringen, men vi har haft et møde præget af en realisme, som jeg ikke har oplevet før i forhold til at lave et nedslag på det, der kan blive en game changer. Nemlig et direkte anslag på menneskesmuglernes forretningsmodel, siger Lars Løkke Rasmussen.
Han henviser til, at Tyrkiet har fremsat et forslag om, at landet er parat til at tage alle personer tilbage, som krydser fra Tyrkiet til de græske øer.
Til gengæld skal EU-landene forpligte sig på at tage én syrer direkte fra flygtningelejrene i Tyrkiet til Europa, hver gang Tyrkiet tager en syrer tilbage fra Grækenland.
Umiddelbart kunne det lyde som en cirkel, der ikke ændrer meget på antallet af flygtninge i Europa. Den danske statsminister mener dog, at modellen hurtigt vil lukke for strømmen over Middelhavet, og dermed vil det være få personer, som EU-landene skal tage imod fra de tyrkiske flygtningelejre.
- Det vil ikke blive et stort tal. For det handler om at slå forretningsmodellen ihjel. Derfor vil ordningen kun køre, indtil alle kan se, at det ikke er vejen ind i Europa, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:
- Derefter skal vi se på, hvad der skal gøres. Danmark tager i øjeblikket en UNHCR-kvote på 1500 flygtninge over tre år. Hvis det lykkes at lukke menneskesmuglernes ruter, så er jeg parat til at diskutere, om vi skal tage flere. Men det er slet ikke der, vi er endnu, siger Løkke.
Landene lægger op til, at de flygtninge, som befinder sig på de græske øer og de flygtninge, som skal tages fra Tyrkiet, kan håndteres inden for den allerede aftalte omfordeling af 160.000 flygtninge.
Lars Løkke Rasmussen har tidligere tilbudt, at Danmark frivilligt kan tage 1000 flygtninge ud af de 160.000 - et tilbud der stadig står ved magt, hvis det lykkes at lukke de ydre grænser.
EU's præsident Donald Tusk skal nu bruge de næste ti dage frem til topmødet i Bruxelles i næste uge på at få detaljerne i en aftale med Tyrkiet på plads. Derefter er håbet, at den kan lukkes, når landenes stats- og regeringschefer samles igen 17. og 18. marts.
Men der er lang vej til en aftale. Tyrkiet ønsker også flere penge fra 2018. Dem er Løkke villig til at give for at hjælpe Tyrkiet med at sikre ordentlige vilkår for de 2,5 millioner syrere, der allerede befinder sig i landet - og de mange, som måske vil ankomme.
Tyrkerne ønsker også at få visumfri indrejse i EU allerede fra juni frem for oktober, som det tidligere har været planlagt.
- Vi slækker ikke på visumkravene for, at det kan lade sig gøre. Det er fint, hvis vi kan speede processen op, men kan vi ikke nå det, så bliver det senere, siger Løkke.
/ritzau/