Skulle Lars Løkke Rasmussen få opbakning til at fortsætte som formand for Venstre fra et flertal af partiets hovedbestyrelsesmedlemmer, så må mindretallet - uanset dets størrelse - acceptere det.
Det understreger en række fremtrædende Venstre-folk og Løkke-støtter over for Berlingske forud for tirsdagens hovedbestyrelsesmøde.
- Jeg går ud fra, at hvis der er et flertal i hovedbestyrelsen, som bakker Lars Løkke Rasmussen op, så anerkender hele partiet det. Nu har folk fået lov at sige, hvad de mener - nogen har efter min opfattelse også sagt for meget - og så er det vigtigt, at vi klinker skårene og står sammen om den beslutning, et flertal træffer, siger udenrigsordfører Søren Pind til avisen.
Selv hvis afstemningen i hovedbestyrelsen blot ender med et Løkke-flertal på 51 procent, bør han "i sagens natur" blive som formand, mener Pind.
Kilder i Venstre har ellers tidligere givet udtryk for, at et simpelt flertal bag Løkke ikke er nok, men at der skal et overvældende flertal til, hvis han skal fortsætte på posten.
Også politisk ordfører Inger Støjberg, Venstre-borgmester i Herning, Lars Krarup, og folketingsmedlem Martin Geertsen siger ifølge Berlingske, at et flertal er et flertal.
- Leger vi med den hypotese, at der kommer en ny formand på et mindretal, hvad er det så for et politisk liv, man udstyrer en ny formand med, når vedkommende har et flertal imod sig? Det er jo også en paradoksal situation, lyder det fra Martin Geertsen.
Forud for mødet i Venstres hovedbestyrelse har 14 af partiets kommuneforeninger tilkendegivet, at de ønsker en ny formand. En række lokalforeninger bakker dog fortsat op om Løkke.
På et møde 20. maj udtrykte Venstres forretningsudvalg fuld tillid til partiformanden.
Ifølge Venstres vedtægter er det reelt kun på et ordinært eller ekstraordinært landsmøde, at formanden kan væltes, men udtrykker forretningsudvalget eller hovedbestyrelsen mistillid til Løkke - eller er opbakningen ikke tilpas stor - vil han få svært ved at fortsætte.
Der kan indkaldes til et ekstraordinært landsmøde, hvis en tredjedel af hovedbestyrelsens medlemmer ønsker det.
/ritzau/