Åbenhed er første skridt til at bekæmpe lønforskelle mellem mænd og kvinder. Både her hjemme og i udlandet.
Det siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.
Hun kalder det positivt, at britiske virksomheder med over 250 ansatte fremover forpligtes til at offentliggøre lønforskellen mellem mænd og kvinder.
- Alt hvad der kan få forskelligheder frem i lyset er afgørende for, at vi kan gøre noget ved uligheden. Det kan vi kun støtte og sige, at det er en god idé. Det er jo noget, som vi også har kæmpet for i Danmark, siger Lizette Risgaard.
Ligesom FTF finder LO det afgørende, at Danmark tager et opgør med det kønsopdelte uddannelsesvalg og arbejdsmarked, hvis vi skal videre i forsøget på at skabe lige løn mekkem kønnene.
- Der er brug for, at vi får et andet syn på hinandens forhold til valg af uddannelse. Mangfoldighed er faktisk godt hele vejen rundt.
- Hvis uddannelserne og arbejdsmarkedet afspejler mangfoldigheden, har man også en lang større forståelse for hinanden, siger Lizette Risgaard.
- Og det gælder os alle - fra uddannelsesvejlederen til forældrene. Det her med lighed mellem mænd og kvinder er ikke en kvindesag mere. Det er en menneskesag, siger hun.
I Storbritannien frygter erhvervsredaktøren på den borgerlige avis The Telegraph, James Quinn, at de nye regler vil føre til et pres på lønningerne. Til det siger LO's næstformand:
- Åbenhed presser ikke lønnen ned. Det skulle da lige være, hvis man mener, at kvinderne får mindre, og at man så skal sætte mændenes løn ned. Hvorfor kunne man ikke gå den anden vej og sige, at naturligvis skal kvinderne have det samme som mændene?
De danske regler har eksisteret siden 2007, men det er først tallene fra 2015 og fremefter, at lønmodtagernes organisationer kan få adgang til at se.
Lizette Risgaard forventer, at der går et par år, før organisationerne for alvor kan begynde at sammenligne tallene og vurdere effekten.
/ritzau/