Lidegaard: OSCE-mission er god nyhed - ikke mirakelkur

admin

|

22/03/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De første tegn på, at konflikten i Ukraine bliver nedtrappet i stedet for optrappet, er nu for alvor kommet.

Det mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at de 57 medlemslande i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) er blevet enige om at sende en civil observatørmission til Ukraine.

- Det er jo ikke en mirakelredning af situationen. Men det er den første gode nyhed, vi har fået fra Ukraine i lang tid, siger han til Ritzau.

- Observatørerne er uafhængige vidner, øjne og ører på stedet, så vi ved, hvad der sker, hvem der gør hvad og hvorfor. Det gør det muligt for os at agere hurtigere og på den rigtige måde. Det virker også neddæmpende for konflikten, uddyber han.

Mindst 100 observatører skal sendes af sted i første omgang, men med mulighed for at øge antallet til 500.

De skal på upartisk vis indsamle informationer om sikkerhedssituationen og beskyttelsen af mindretal i det kriseramte Ukraine.

Rusland har også stemt for at sende observatørerne af sted, selv om den russiske regering indtil fredag blokerede for en vedtagelse. Opbakningen fra Rusland er både vigtig og positiv, understreger Martin Lidegaard.

- Det er et meget stort skridt for at undgå, at konflikten spreder sig, men nogen garanti er det ikke. Vi ser tegn på, at Rusland vil dialog og ikke optrapper, men gerne vil være med til at lægge en dæmper på Ukraine, siger udenrigsministeren.

- Det kunne give os håb om, at Rusland er begyndt at overveje en deeskalering i stedet for en optrapning, som vi har set i tre uger nu. Det er næsten en uoverskuelig tanke, at Rusland også begyndte at invadere andre dele af Ukraine, tilføjer han.

Rusland har lørdag udtrykt håb om, at det vil lykkes OSCE-missionen i Ukraine at finde en løsning på landets interne problemer, men det understreges, at observatørerne skal holde sig fra Krim, efter at halvøen var overtaget af styret i Moskva.

- Det er kedeligt, at vi ikke kunne få observatører på Krim, så vi har ikke kunnet løse den konflikt, men forhåbentlig kan vi sikre, at den ikke spreder sig, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/