Høj feber, træthed, forvirring og smerter i brystet. Der kan være god grund til at være på vagt, hvis man på én gang bliver ramt af disse symptomer.
De kan nemlig være tegn på, at man er smittet med vandbakterien legionella.
I 2014 og 2015 blev der registreret flere tilfælde af smitte med legionella end nogensinde før i Danmark. Ifølge Statens Serum Institut fik cirka 200 personer diagnosen forrige år, mens der var omkring 190 tilfælde sidste år.
- Det er mange tilfælde sammenlignet med tidligere, hvor vi flere år har været nede på 100 tilfælde, siger seniorforsker Søren Uldum fra Statens Serum Institut.
Legionærsyge er en lungebetændelse, som udbryder ved en infektion med legionella. Bakterien lever i ferskvand og kan komme ind i kroppen, når man indånder vanddampe. For eksempel i brusebadet eller i svømmehallen.
Det er i gennemsnit hver sjette, som bliver ramt af legionærsyge, der dør af smitten.
Hvorfor sygdommen har vundet frem de seneste år, er der ifølge Statens Serum Institut intet entydigt svar på. Men generelt får legionella-bakterien bedre odds i takt med, at vejret bliver varmere på vores breddegrader.
- Det er helt klart, at spredning af legionella er afhængig af klimatiske forhold. Så om sommeren og efteråret, hvor man i en periode har haft høje temperaturer og ofte har fugtigt vejr, ser man flere tilfælde, siger Søren Uldum.
- Hvis vi skal fremskrive legionella-udviklingen, vil vi sige, at vi i fremtiden ser flere tilfælde, fordi vi får et varmere og mere fugtigt klima, siger han.
Lunt, stillestående vand kan være en decideret rugekasse for legionella.
Bakterierne findes både i naturen og i vandinstallationer, hvor de vokser ved temperaturer fra 20 til 50 grader. Hvis man vil mindske risikoen for smitte, skal det varme vand i vandhanen derfor være mindst 50 grader, lyder anbefalingen.
Og det kolde vand bør ikke være over 12 grader.
/ritzau/